У Володимирі-Волинському збудували полігон для твердих побутових відходів

24 Грудня 2019, 17:22
Полігон твердих побутових відходів потужністю 20487 м.куб./рік 1920
Полігон твердих побутових відходів потужністю 20487 м.куб./рік

У Володимирі-Волинському завершили будівництво нового полігону твердих побутових відходів потужністю 20487 метрів кубічних/рік, робота якого забезпечить санітарно-епідеміологічну безпеку населення та дозволить ліквідувати несанкціоновані звалища у місті.

Вартість проєкту склала 11,7 мільйонів гривень, з яких 10,5 мільйонів – кошти державного бюджету, 1,2 мільйона – міського,  інформують у міській раді.

У загальну вартість робіт з будівництва ввійшли витрати на виготовлення ПКД, експертиза, самі роботи, авторський та технічний нагляд.

Потужність нового полігону із площею складування твердих побутових відходів 13000 кв.м. (загальна площа 21560 кв.м.) і висотою завантаження 7 метрів дозволить використовувати його упродовж 10 років, а при належному сортуванні ТПВ – 15 і більше.

Читайте також:Стало відомо, коли можуть завершити будівництво нового сміттєзвалища у Володимирі



Потреба розширення полігону в княжому місті постала давно, адже перша черга сміттєзвалища була закрита у 2012 році, спливає термін експлуатації і другої карти. У 2016 році ТзОВ «ПВІ «Волиньагропроект» розроблено проєктно-кошторисну документацію на будівництво загальною вартістю понад 12,2 мільйона гривень,  рішенням сесії міської ради передбачили кошти на співфінансування робіт. 

Завдяки народному депутату Ігорю Гузю у 2017 році питання будівництва сміттєзвалища підняли у Верховній Раді на зустрічі із екс-міністром екології та природних ресурсів Остапом Семераком, під час якої вдалось заручитись розумінням збоку міністерства.

Читайте також: Призупинили роботи на будівництві нового сміттєзвалища у Володимирі



У 2018 році за результатами розкриття тендерних пропозицій переможцем торгів визнали ТОВ «Комфорт –ЕКО», яке розпочало будівельні роботи. 

«Був виритий котлован, а пізніше укладена плівка, що виконує функцію ізолятора та не пропускає шкідливі токсини у ґрунт, прокладені труби, якими виводиться фільтрат, встановлена вага, проведене освітлення. За результатами будівництва економія склала більше 200 тисяч гривень.
Полігон має надзвичайно важливе значення для епідеміологічної безпеки Володимира-Волинського. Тут проведено весь комплекс робіт і сьогодні об’єкт готовий до роботи. Місто матиме спокій зі сміттям мінімум на 10 років. Наступний етап - вивчення питання щодо можливості сортування відходів», – зауважив перший заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

З досвідом сортування сміття представники міської ради знайомились у Луцьку, де відходи ділять на сухі і вологі, окремо збирають мокру органічну фракцію (скошену траву, дрібні гілки та харчові відходи), вторинну сировину (пластик, макулатуру, метал, комбіновану упаковку). Метою такої системи є збільшення кількості ресурсоцінної сировини зі складу побутових відходів та зменшення об'єму залишкового сміття.

«Запровадження сортування відходів – це великий крок вперед до поступового переходу на нову модель управління ТПВ та комплексного вирішення сміттєвої проблеми. Однак для того, аби система вибіркового збору сміття приносила очікувані результати, необхідна також і активна участь кожного мешканця, що викидає відходи», – зазначив Ярослав Матвійчук.

Варто зауважити, що у бюджеті Володимира-Волинського на 2020 рік закладені кошти на реконструкцію площадок для сміття, закупівлю євроконтейнерів та нового сміттєвоза, а також на підготовку проєкту покращення санітарної схеми очистки міста.

Читайте також: Володимир: на стадіоні оновлюють покриття на футбольному майданчику








 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024