На Волині боргують за газ майже 450 мільйонів гривень

29 Грудня 2019, 15:31
Фото ілюстративне 1022
Фото ілюстративне

Понад 50 тисяч клієнтів-боржників отримали попередження про припинення газопостачання.

Про це інформують у «Волиньгаз збут».

На 1 грудня 2019 року споживачі газу Волині більше, ніж на 8% збільшили заборгованість за використане блакитне паливо, порівняно з аналогічним періодом 2018 року. Наразі загальний борг волинян сягнув понад 449,3 мільйон гривень. Найбільші суми боргу мають власники багатоповерхових будинків, приватного сектору з басейнами та теплицями.

Із початку 2019 року у ТОВ «Волиньгаз збут» уже розіслали майже 50 тис.письмових повідомлень споживачам-боржникам про припинення газопостачання. В разі непогашення боргу, відповідно до Правил постачання природного газу, після отримання повідомлення, газопостачальна компанія вимушена буде надати відповідне доручення АТ «Волиньгаз» на відключення газу та стягнення боргу в судовому порядку. Так, у листопаді надали доручення на припинення подачі газу клієнтам-боржникам на 2,8 мільйона гривень. А за 11 місяців 2019 року відключили від системи газопостачання понад  2 тисячі боржників.  Для порівняння: за аналогічний період 2018 року газопостачання припинили приблизно 2,4 тисячі клієнтам.  Наразі борги від 1 до 10 тисяч гривень мають понад 67 тисяч волинян, більше 10 тисяч гривень – до 600 клієнтів. Крім того, 37 волинянин заборгували колосальні суми: від 30 тисяч гривень і більше.

«Ми постійно звертаємося до наших клієнтів, а особливо на початку опалювального періоду, з проханням знайти можливість оплатити існуючі борги, щоб в разі потреби гарантовано отримувати державну допомогу та уникнути припинення газопостачання. Також пропонуємо в разі необхідності - укласти договір реструктуризації боргу. Однак, вичерпавши усі законні важелі впливу, компанія вимушена йти на крайні кроки з надання доручень оператору ГРМ на від’єднання від газу. Адже чинне законодавство визначає припинення поставок газу та ініціювання відключення боржника», –  інформує директор ТОВ «Волиньгаз збут»  Микола Тищук.

До початку опалювального сезону, значна частина клієнтів-боржників зуміла сплатити заборгованість за використаний газ. Крім того, сплативши за газ, споживачі змогли оформити державну допомогу на призначення субсидій та пільг. Тому «Волиньгаз збут» рекомендує своєчасно сплатити за надані послуги та гарантовано забезпечити собі безперебійне постачання газу.

Споживачам нагадують, що в разі відключення за борги, повторне приєднання до системи газопостачання можливе лише за стовідсоткового погашення заборгованості та сплатою усіх витрат, пов’язаних з припиненням-відновленням подачі газу. Крім того, якщо споживач має борги перед надавачем послуг понад місяць, то, відповідно до законодавства, йому відмовлять в отриманні державної допомоги-субсидії.

Читайте також: Яка буде ціна газу на Волині у першому кварталі 2020 року

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024