Все, що ви хотіли знати про гроші на пам'ятник Бандері у Луцьку

02 Січня 2020, 11:49
У Луцьку вшанували пам'ять Степана Бандери 1302
У Луцьку вшанували пам'ять Степана Бандери

1 січня минула 111 річниця від дня народження одного з ідеологів українського націоналістичного руху минулого століття Степана Бандери.

У Луцьку, на місці, де планують спорудити пам'ятник голові Проводу Організації українських націоналістів, відбулося громадське віче. Захід відвідали представники громадських організацій, політичних партій, члени товариства політв’язнів і репресованих, патріотично налаштовані волиняни.

Відбулася молитва за усіх загиблих, які боролися за незалежність і територіальну цілісність України. Опісля учасники громадського віче поклали квіти до пам’ятного знаку Степану Бандері і вшанували його пам'ять та усіх загиблих героїв хвилиною мовчання.

Ще кілька років тому навпроти луцького РАЦСу, нині це площа Героїв Майдану, розпочали будувати пам'ятник Степану Бандері. Це одразу викликало обурення у містян. Мовляв, місце вибрано не вдале.

«Є дискусії  і є питання про те місце, де мав би бути розташований пам’ятник Степанові Бандері. Вже дуже багато зроблено, але як на мене, то місце могло б бути й іншим. Руйнувати те, що тут вже стоїть не потрібно, а варто вже довести до логічного кінця. До процесу будівництва на Волині першого пам’ятника Степанові Бандері має долучитися влада, як міська, так і обласна. Передбачити це у бюджетах  і тільки тоді, найближчим часом, пам’ятник постане», – розповів голова Ради старійшин Волинської крайової організації Народного Руху України Володимир Банада

Три з половиною мільйона гривень необхідно, аби збудувати пам'ятник Степану Бандері у Луцьку, – повідомив голова Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю імені Клима Савура Богдан Вівчарик. З його слів, активісти  поки не знають де знайти такі гроші, але пообіцяв докласти максимум зусиль, аби завершити будівництво пам’ятника.

«Гроші почали збирати з 17 листопада 2010 року. За цей період пожертвували 141 фізична особа і 22 колективні внески. Зібрано за цей час понад 196 тисяч гривень, з них 60 тисяч витрачено на будівництво цього монументу, закуплені східці і плитка для монументу, вона зберігається на складі. А на рахунку в банку зараз зберігається 136 тисяч гривень. Якщо в 2011 році вартість проекту становила півтора мільйона гривень і їх можна було тоді на Волині зібрати, то зараз ця сума збільшилася майже втричі. Треба три з половиною мільйони гривень, з яких 800 тисяч – авторська винагорода скульпторам за те, що вони зробили монумент. Ну, і за виробництво на фабриці також треба платити».

Читайте також: Бандера не герой, а УПА – бандити. Журналісти викрили, як українцям видають карту поляка

Петро ЮРОВЧИК

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024