Любомльська пейсахівка: втрачений бренд Волині

05 Січня 2020, 11:47
Етикетка та пляшка Любомльської Пейсахівки 2533
Етикетка та пляшка Любомльської Пейсахівки

На Волині існував бренд горілки «Любомльська пейсахівка», а знали її за межами регіону і навіть в країнах Західної Європи.

Про це пише U-Jew.

Якщо почати розповідь з ключового слова «пейсахівка», то це такий міцний єврейський напій, який виготовляють з родзинок. За технологією виноград збирають, сушать, потім розпарюють, а далі відбувається перегонка в мідному апараті для дистиляції. Правильніше називати таку горілку самогоном, адже вона була сорокаградусною. Назву напій отримав на честь свята Песах.

Етикетка «Любомльської Пейсахівки»
Етикетка «Любомльської Пейсахівки»

Крім сировини, від цукрового самогону пейсаховка відрізняється тим, що бродить на диких виноградних дріжджах і в процесі її приготування використовується подвійна або іноді навіть потрійна перегонка, яка покращує її якість.

Для приготування пейсахівки потрібні ароматні великі родзинки. Інакше бродіння буде млявим, а в смаку напою з'являться неприємні нотки, особливо, якщо ягоди оброблялися діоксидом сірки.

Виробництвом напою «пейсаховка» у Другій Речі Посполитій займалися монополісти. Так, 30% напою могли виробляти у волинському місті Любомль на лікеро-горілчаному заводі під назвою «Фабрика горілок Райзмана і Копельзона». Всю решту пейсаховки виробляли в містах Вільно і Гродно.

Етикетка напоїв Мошко Райзмана та Кельмана Копельзона
Етикетка напоїв Мошко Райзмана та Кельмана Копельзона

Свою продукцію лікеро-горілчаний завод Райзмана і Копельзона виробляв недовго, а саме з 1925 по 1930 рік. До речі, в 1930 роках в Любомлі була єдина приватна аптека тих же Мошко Райзмана і Кельмана Копельзона. Сьогодні в будові колишньої винокурні знаходиться хлібозавод, а ще раніше була місцева електростанція.

Лікеро-горілчаний завод Райзмана і Копельзона в Любомлі на етикетці горілки «Чиста»
Лікеро-горілчаний завод Райзмана і Копельзона в Любомлі на етикетці горілки «Чиста»

«Пейсахівка» в Любомлі розливалася в скляну тару ємністю 0,6 літра і випускалася тільки раз на рік, спеціально до свята. Крім того, на фабриці в Любомлі виробляли фірмові лікери, зубрівку і чисту горілку.

Райзман і Копельзон також продавали дуже популярний тоді лікер «Аллаш» - традиційний німецький міцний спиртний напій, настояний на кмину. Свою назву напій отримав від маєтку Аллаш в сучасній Латвії, там напій з 1823 року проводився баронами фон Бланкенхаген.

Етикетка лікеру «Аллаш»
Етикетка лікеру «Аллаш»

Сьогодні на багатьох польських сайтах, а також інтернет-аукціонах можна зустріти навіть одяг із зображенням бренду «Любомльська пейсахівка». Цікаво, що для заохочення продавці пишуть «Любомльська пейсахівка краще, ніж бурбон Jack Daniel's».

Футболка з написом «Любомльська пейсахівка»
Футболка з написом «Любомльська пейсахівка»

На жаль, сьогодні бренд святкової горілки з Волині втрачений, більше вона вже не виробляється. Про «Пейсахівку» залишилися лише спогади в мемуарах місцевих жителів і в пресі тих часів.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024