Підприємців чекають нові штрафи за порушення трудового законодавства

08 Січня 2020, 09:37
1739 Джерело: фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, яким внесли зміни до трудового кодексу.

Верховна Рада  ухвалила законопроект №1233 «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права і законні інтереси роботодавців України)», яким внесли зміни до ст. 265 КЗпПУ щодо зменшення розмірів штрафів за порушення норм трудового законодавства, – йдеться на сайті Шацької ОТГ.

У 2020 році за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, а також виплати заробітної плати без нарахування та сплати ЄСВ  - штраф  47 тисяч 230грн – 10 розмірів мінімальної заробітної плати (було 30) за кожного працівника, відносно якого вчинено порушення, а до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю і є платниками єдиного податку 1-3 групи  при першому виявленні – попередження.

Читайте також: З січня в Україні збільшили розмір аліментів

У Шацькій ОТГ розповіли, скільки єдиного податку треба буде сплатити підприємцям у новому році

За повторне впродовж двох років з дня виявлення порушення доведеться сплатити штраф в розмірі 141 тисяча 690 гривень –  30 розмірів мінімальної заробітної плати за кожного працівника, стосовно якого вчинено порушення.

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за неоплатну робот в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, понадурочну роботу та інші питання оплати праці) - штраф 9 446 гривень – два розміри мінімальної заробітної плати за кожного працівника, стосовно якого вчинено порушення (було 10).

За порушення інших вимог трудового законодавства, окрім передбачених абзацом 2-7 ч.2 ст. 265 КЗпП – штраф  4 723 гривні – один розмір мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення. За повторне впродовж року з дня виявлення порушення –  9 446 гривень – два розміри  мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

За недопущення до проведення перевірки стосовно оформлення трудових відносин та виявлення нелегальних працівників – штраф  75 568 гривень – 16 розмірів мінімальної заробітної плати замість 100.

«У разі сплати 50% розміру штрафу впродовж 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладання штрафу, така постанова вважається виконаною, окрім окремих порушень. Просимо роботодавців Шацького району дотримуватись вимог трудового законодавства, щоб уникнути штрафів», – роз'яснює головна спеціалістка-інспекторка праці відділу економічного розвитку,  комунального майна, містобудування та архітектури Шацької ОТГ Оксана Тимошук

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024