Волиняни окремо оплачуватимуть доставку газу

18 Січня 2020, 12:40
Оплата за газ 2146
Оплата за газ

У січні всі споживачі газу України отримають окремі рахунки: один за спожитий газ, другий – за послугу з його доставки. Наприкінці грудня Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила зміни, які стосуються споживачів газу.

Таким чином, завершено анбандлінг на газовому ринкутобто, відділення продажу газу (поставка) від його розподілу (доставка). Споживачі з січня отримуватимуть два різні рахунки: оплата за газ одній компанії, а за його доставку – іншій. Своїм рішенням НКРЕКП з рахунків за газ вилучила плату за його доставку.

Окремі рахунки гарантують незалежність постачальників газу від операторів ГРМ – це запорука впровадження європейського газу. Таким чином, нарешті виконано закон «Про ринок природного газу», який був прийнятий в 2015 році та вимоги Третього енергетичного пакету, згідно з якими доставка газу має бути відділена його продажу.

«Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році. Газовий рік – це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується так: сума кубів газу, спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року», – повідомив начальник управління клієнтського сервісу АТ «Волиньгаз» Юрій Петрук.

Згідно з рішенням НКРЕКП з 1 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно для АТ «Волиньгаз» встановлено тариф у розмірі 1,092 гривні за 1 метр кубічний на місяць (з урахуванням ПДВ). Із 1 липня 2020 року  в розмірі 1,32 гривні за 1 метр кубічний на місяць (з урахуванням ПДВ).

Для прикладу: споживач із газовою плитою спожив з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року 200 кубометрів газу. Чинний тариф на розподіл для АТ «Волиньгаз» з 1 січня 2020 року становить 1,092 грн за м куб. в місяць (в т.ч. ПДВ). 

Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу: 200 метрів кубічних 1,092 / 12 міс. = 18,20 грн.  Отже, щомісячна плата за доставку блакитного палива для такого споживача становить 18,20 грн на місяць, а з 1 липня 22,00 грн.

За бажання споживач може оплатити за доставку одним платежем – наперед, за кілька місяців. Таким чином, він зменшить свої витрати на комісії банків при проведенні платежів. Клієнти можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть рік.  

Якщо клієнт АТ «Волиньгаз» заощадив паливо та зменшив обсяги споживання газу, вже в наступному газовому році пропорційно цьому зменшується вартість доставки газу. Якщо у власника домоволодіння відсутня потреба в природному газі, а отже у послугах з його доставки і обслуговування мереж, споживач має право звернутись до АТ «Волиньгаз» для від’єднання від газових мереж.

Нагадуємо, що в грудні 2019 року НКРЕКП переглянула тариф на розподіл газу для АТ «Волиньгаз». Уперше за три роки вартість послуг з доставки газу було збільшено, але майже на 20 копійок (без ПДВ).

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024