Світ-2020: які зміни провокують молоді і старі

21 Січня 2020, 17:12
Світ-2020 2492
Світ-2020

Демографічні процеси у світі безпосередньо впливають на політику держав, технологічний розвиток, економіку і побут. 

Як зрозуміти майбутнє, що настало, розповідав головний редактор журналу «Український тиждень» Дмитро Крапивенко під час зустрічі з читачами 17 січня у книгарні «Є». 

Редакція «Тижня» з 2010 року має ліцензію на український переклад масштабного проєкту від британського видання The Economist «World in…», який виходить з 1986 року.

Умови співпраці між редакціями передбачають можливість не просто перекладати цей проєкт, але й додавати близько 20% свого матеріалу, актуального для України  «Тиждень» видав уже 10 випусків «Світу».

Бізнес.Район зафіксував найцікавіші прогнози про недалеке майбутнє, на які треба звернути увагу підприємцям. 

Медсестринство – професія майбутнього

Вперше за історію вимірювання демографічних показників середній мешканець Землі матиме вік понад 30 років. Через старіння людства до 2030 року бракуватиме 7,6 млн медсестер. А сучасна медсестра –  це людина значно вищої кваліфікації, ніж ми звикли раніше. 

З’являється також прошарок людей, яких називають «молоді старі». Це люди 65-75 років, які впливають на життя західного світу. 

Більшає  людей похилого віку, а вони не влаштовують страйків, не будують барикад на вулицях міст, але вони виборці і їх багато, вони достатньо активні й вони визначають життя західного світу не в останню чергу.

На думку The Economist, процес старіння людства стимулюватиме розвиток медичної галузі, а також появу робочих місць для емігрантів, які ймовірно будуть доглядати літніх людей.

Їсти м’ясо і літати стане соромно

Паралельно з людьми похилого віку на арену також виходить і молоде покоління із новим світоглядом. Вони починають говорити про культуру споживання та масово підтримують моду на веганство, піднімають питання екології, споживають менше алкоголю.

Якщо раніше у нашому суспільстві непристойним було, наприклад, поняття громадянського шлюбу, а в США політику сегрегації сприймали як належне, то сьогодні сприйняття цих понять кардинально змінилося. 

На думку The Economist, скоро стане неприйнятним користуватися літаками, бо це неекологічно.  Перший приклад подала вже відома своїми виступами про зміни клімату Ґрета Тунберґ, яка в Америку добиралася на вітрильній яхті. 

Та з іншого боку такі прогнози провокують нові розробки в авіаційній галузі. уже є спроби створити більш екологічно чисті електричні літаки.

У цьому ж контексті йдеться про більш толерантне сприйняття ЛГБТ-спільноти українською молоддю. Тобто, люди все ж сприймають сучасні їм явища як належне.

Соціальний граф і валюта «лібра»

У сучасному демографічному контексті з’являються нові терміни. Соціальний граф стосується стрімкого розвитку соцмереж та залучення у них все більшої кількості людей. Це взаємодія людей суто в Інтернеті. Facebook, наприклад, бачить своє майбутнє як один великий соціальний граф. 

Технологічний розвиток спричинив появу могутніх техногігантів, які поступово починають підміняти держави. Яскравим прикладом цього є Facebook та створення ним нової криптовалюти «лібра». Навколо неї навіть сформувалася спільнота ліберіанців.

Створення такої криптовалюти кидає державам ще один виклик. Зараз уже багато говорять у США, у Європейському Союзі, про необхідність стримування техногігантів. Адже є величезна кількість людей, об’єднаних соцмережею, їм транслюється реклама, їхні дані не є достатньо захищеними. Інформація про людей, якою володіють техногіганти, часом є досконалішою, ніж та якою володіють про своїх громадян самі держави. 

Україна – спальний район Європи? 

Україна як найбільша держава серед країн східного партнерства має великий економічний, людський та військовий потенціал. Також вона має шанси за прикладом Польщі стати регіональним лідером. За рік цей шлях, звичайно, пройти неможливо. 

Спальний район Європи – це теперішнє від якого хотілося б перерости у щось більше. 

На 2011 рік офіційна статистика показувала, що в Україні зменшується кількість безробітних, що їхня кількість становить 1,9 млн. Проте настрої населення свідчили про протилежне. Ця помилка в офіційних цифрах зумовлена тим, що багато людей оформлені неофіційно, перебувають в довгострокових відпустках або зайняті на сезонних роботах.

Найбільшим викликом для України у 2020-му стане ринок землі. Саме земля як ресурс може надати людям капітал, необхідний для того, щоб оживити економічну ситуацію в країні.

У людей з’являться гроші, а це потягне за собою пожвавлення підприємницької діяльності, з’явиться середній клас, малий бізнес. 


 

Записала Оксана КАШТАЛЯН

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024