Чи легалізують видобуток корисних копалин на Волині

19 Лютого 2020, 17:22
969

Активізувати роботу з виявлення незаконних кар’єрів із видобутку піску та інших порушень природоохоронного законодавства розпорядився Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук під час останньої селекторної наради з керівниками областей.

Про це повідомляють на сайті Волинської ОДА. 

«Всі повинні розуміти, що поблажок не буде ні зараз, ні через рік. Легалізувати увесь тіньовий бізнес – пріоритет держави. Безповоротно! На сьогоднішній день маємо хороші показники по ліквідації ігрового бізнесу та незаконних АЗС. Тепер беремося захищати природні надра і налагодити видобуток корисних копалин у законному руслі» – наголосив керівник Уряду.

За його словами, у минулому році було виявлено 205 фактів незаконного видобутку корисних копалин по усій Україні, а це смішна та нереальна цифра.

«Видобувають пісок, глину, торф, гравій та бурштин. Всі про це знають, але зафіксованих фактів мало», – зазначає високопосадовець.

Тому цього року, Прем’єр зобов’язав усі відповідальні структури, зосередитися на виявленні таких об’єктів та спрямувати їх діяльність в законне русло – з ліцензіями і офіційно працевлаштованими робітниками.

До слова, за інформацією Держаної екологічної інспекції у Волинській області, у 2019 році інспекція здійснила 13 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства у сфері використання надр.

Лише у чотирьох випадках виявили незаконний видобуток піску, а сума завданих збитків державі склала 2 мільйони 91 330 гривень. Нелегальні піщані кар’єри зафіксовані на території Шацького району (урочище «Красинська гора», Камінь-Каширського району поблизу села Раків Ліс, Любешівського району у ДП СЛАП «Любешівагроліс» та Маневицького району на території Галузіївської сільради.

У 2020 році на Волині по факту незаконного використання надр (піску) складено один протокол і винесена постанова на суму 680 гривень.

Також в рамках кримінального провадження Державна екологічна інспекція подала цивільний позов по факту незаконного видобування торфу на суму 1,9 мільйона гривень.

Читайте також: На скандальне будівництво у Луцьку немає дозволу

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024