У Луцьку визначили якість газу

23 Лютого 2020, 11:03
2215

Реагуючи на численні звернення споживачів Волині, активісти громадянського руху «Свідомі» спільно з представниками газорозподільної компанії «Волиньгаз» перевірили якість газу в Луцьку. 

Забір природного газу спеціалісти взяли на двох газорозподільних пунктах № 13 і № 9 на вулицях Вавілова та Задворецькій. Про це повідомляють у АТ «Волиньгаз».


 

Вранці газовики взяли проби для визначення якості газу на ГРП в густонаселених центральних мікрорайонах обласного центру Волині. Два балони, в кожному з яких близько 1 дециметр кубічний газу. Перехожі споживачі спостерігали за процесом і активно цікавились, ставили запитання, проходячи повз пункт. Мешканці навколишніх будинків казали, що з нетерпінням очікуватимуть на результат. 

«До нашої приймальні часто звертаються лучани і цікавляться як можна перевірити якість газу в квартирі. Тож, ми вирішили розставити всі акценти і покроково побачити як цей процес визначення параметрів якості роблять фахівці, від чого залежить якість газу, хто газ транспортує, чому є нарікання від людей»,  розповів співзасновник громадянського руху «Свідомі» Тарас Шкітер

Відібрані проби газу перевірили в хімічній лабораторії АТ «Волиньгаз» на хроматографі, який повірило держпідприємство «Волиньстандартметрологія»


 

«Якість газу можна визначити лише в спеціалізованій хімічній лабораторії на відповідному обладнанні. А в домашніх умовах, звісно, такого не зробиш. Перше дослідження ми почали проводити біля 14:30. Газ спочатку було підігріто до 20С і після цього провели хроматографічний  аналіз», – каже начальник відділу лабораторних вимірів АТ «Волиньгаз» Володимир Самчук.


 

Визначення якості природного газу може замовити кожен споживач, звернувшись  до незалежної лабораторії. Замовник, відповідно до чинного законодавства, має оплатити цей аналіз у випадку відповідності параметрів газу встановленим нормам.

«Фізико-хімічні показники на момент сьогоднішнього відбору газу, всі його параметри є в межах норми і відповідають діючим стандартам ГОСТ та параметрам, які зазначені в Кодексі ГТС. Відхилень не виявили. Компонентний склад, що стосується метану, має бути не менше 90%, а в нашому результаті  91%. Часто ЗМІ зловживають темою калорійності газу. В нашому експерименті вона – 8 190 ккал/м3, а згідно з ГОСТом теплотворність має бути не нижче 7 600 ккал/м3. На Волині не було випадків зниження калорійності нижче передбаченого ГОСТ», – аналізує начальник відділу лабораторних вимірів АТ «Волиньгаз» Володимир Самчук.


 

Споживачі часто телефонують на номер екстреної служби 104 і цікавляться якістю газу, його калорійністю.  Їх консультують диспетчери, розповідають про основні параметри. Також є усні звернення до Центрів обслуговування клієнтів компанії АТ «Волиньгаз».

«Волиньгаз« не продає газ, а лише його транспортує. І якість газу наша компанія перевіряє щотижня, навіть і кілька разів на тиждень по трьох маршрутах, які є в області. Фахівці беруть забір газу і формують паспорти. На сайті «Волиньгаз» у розділі Якість газу є фізико-хімічні показники від компанії «Укртрансгаз», кожен споживач може їх переглянути. Газ, який потрапляє до споживачів Волині, проходить декілька етапів перевірки якості. Кінцевий етап  газорозподільне підприємство, наша компанія. Нам газ надає державне підприємство «Укртрансгаз»– зазначив директор технічний АТ «Волиньгаз» Павло Козюк.

Фахівці радять волинянам не забувати про правила використання природного газу в побуті. Споживачам рекомендують частіше проводити технічне обслуговування газового обладнання, налаштовувати пальники для правильного згоряння, частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади, відчиняти кватирку, коли горить газ на плиті. Рекомендують в оселі для безпеки встановлювати сигналізатори газу, які збережуть життя в разі небезпеки. І завжди телефонувати на номер екстреної служби 104, якщо почули витік газу вдома чи на вулиці.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024