В обіг ввели оновлену банкноту з Луцьким замком 

25 Лютого 2020, 14:48
В обіг ввели оновлену банкноту з Луцьким замком  910
В обіг ввели оновлену банкноту з Луцьким замком 

В обіг ввели оновлену купюру номіналом двісті гривень, де зображена волинська письменниця Леся Українка та Луцький замок на звороті. 

Новенька «двохсотка» пішла в обіг 25 лютого. Вона поступово замінить купюру старого зразка. Про це йдеться на сайті НБУ.

На банкноті номіналом 200 гривень нового зразка зберегли основні зображення банкноти зразка 2007 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному – зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку. Портрет Лесі Українки перемістили до центру банкноти (раніше був із правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75 x 148 мм. Переважає світло-рожевий колір.

«Водночас ми суттєво посилили захист нової банкноти номіналом 200 гривень. Зокрема, тепер ця банкнота має кілька нових сучасних елементів захисту, що значно мінімізують можливість її підробки», – наголосив директор департаменту грошового обігу Національного банку Віктор Зайвенко.

Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити такий елемент захисту як оптично-змінний елемент SPARK. Він має поступово змінювати колір від пурпурного до золотисто-зеленого.

Ще однин важливий елемент захисту – «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та графічний знак гривні. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Крім того, на банкноті покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Читайте також: Ковельська мерія списала на сніг майже 80 тисяч гривень

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024