Високі ціни на лимони пояснюють надмірним попитом та підвищенням долара

03 Квітня 2020, 09:00
1561

За період карантину в продуктових мережах значно зросли ціни на деякі товари. Жителі Рівненщини нарікають на подорожчання круп, деяких видів овочів та фруктів. 

Редакція Район.Дубно звернулася до однієї з найбільших ритейл-мереж України «Наш Край» за роз'ясненням, що трапилося з ринковими цінами та при яких умовах варто очікувати їх стабілізації.

«За період карантину в продуктових мережах значно зросли ціни на деякі продукти. Наша мережа не стала виключенням, оскільки і ми отримуємо щотижня змінені ціни від постачальників. У перші дні карантину ми намагались не реагувати кардинально на такі підвищення, проте вони набули критичних позначок», - розповів генеральний директор мережі  Віктор Мольченко.

Нагадаємо, на Дубенщині ціни на лимони в супермаркетах сягнули сотні гривень за кілограм, а імбир коштує майже 300 гривень. 

Для порівняння у «Нашому краї» наводять кілька прикладів зміни вхідної ціни, яку платить мережа:

  • Станом на 5 березня ціна на імбир становила 118 грн/кг, 23 березня склала 180 грн/кг, а 28 березня досягла цифри 240 грн/кг.
  • Ціна на цибулю ріпчасту 5 березня становили 8 грн/кг, 23 березня зросла до 17 грн/кг.
  • Часник 2 березня коштував 75 грн/кг, а 24 березня його ціна сягнула 111 грн/кг.

У першу чергу зміни ціни відчули імпортні товари, оскільки вони залежні від нестабільного на сьогодні курсу гривні, а також від попиту, який зріс у 5-6 разів за останні 3 тижні, до прикладу, на імбир та лимон. Також, часник у цей період - це товар, який має більшу складову імпорту, тому цінова ситуація із ним подібна.

Щодо дефіциту, то він існує лише на окремі види товарів, попит на які стрімко зріс, і їх не встигають імпортувати. Це ті ж самі лимон та імбир. Такий стрімкий ріст продажів на них важко було спрогнозувати, тому зараз ще існує нестача у їхній пропозиції у магазинах.

«Наші менеджери щодня проводять складні переговори із постачальниками, щоб стримати стрибки цін. Проте, як бачимо, стримувати таке значне подорожчання самотужки ми не в силі, бо ми теж є чутливі до цін постачальників, до коливання курсу гривні та до операційних витрат, які щодня несе мережа і, які значно зросли в умовах карантину. Хочемо запевнити, що сьогодні усі наші заходи спрямовані на те, щоб забезпечити магазини усіма товарами першої необхідності та їхнє безперебійне постачання. А стабілізація цін – це питання часу, прогнозованого споживчого попиту, стабільного курсу валют та стабільної ситуації в країні та світі», - наголосив гендиректор «Нашого краю». 

До слова, ціни на лимони, імбир та часник зросли по всій України. 

Читайте також: У Дубні ринкам не дозволяють відновлювати роботу

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024