Медхалати, виготовлені на Рівненщині, не перетнули кордон

11 Квітня 2020, 18:01
1244

Близько сорока тисяч медичних халатів, виготовлених на підприємстві «Фапомед» у Гощі, не перетнули кордон з Польщею.

Про це повідомляють на сайті Рівне Вечірнє.

Українські прикордонники зупинили на кордоні з Польщею спробу прориву трьох дивізій, до складу яких входило близько сорока тисяч медичних халатів, які підприємство «Фапомед» шиє у Гощі винятково на експорт.

Вантажівку, в якій було 40 тисяч медичних халатів, виготовлених у Гощі, затримали на кордоні з Польщею на митному посту Ягодин. Луцький міськрайонний суд наклав арешт на це майно, а також на вантажний автомобіль DAF, яким перевозили їх у Німеччину. Кримінальне провадження у цій справі порушили за фактом підроблення документів.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Фапомед Україна», діючи за попередньою змовою групою осіб, намагались перемістити через митний кордон України в режимі «експорт» товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019, у кількості близько 40000 шт., які підлягають ліцензуванню експорту, використовуючи при цьому підроблені офіційні документи», — мотивував під час розгляду своє клопотання слідчий СБУ.

Наталія Фатаєва, заступниця директора ТОВ «Фапомед Україна», повідомила, що ухвалу суду про арешт вважають на підприємстві невмотивованою і протиправною та оскаржили її в суд апеляційної інстанції:

«ТОВ «Фапомед Україна» вкрай обурене діями державних органів, які, на нашу думку, відкриваючи кримінальні справи і наввипередки викладаючи у свої фейсбук-акаунти інформацію про начебто «...незаконне вивезення з країни масштабної партії товарів протиепідемічного призначення, заборонених урядом до експорту», діяли лише з метою «вислужитися» та показати видимість роботи».

Представниця «Фапомеду» також зауважила, що «ці хірургічні халати не є ізоляційними від нового коронавірусу та не призначені для цього, це замовлення, які були розміщені ще до карантину у 2019 році». Таких халатів у Гощі шили і відправляли за кордон сотнями партій на рік. Наталія Фатаєва розповіла, що підприємство працює за такою схемою: іноземні замовники розміщають замовлення на певні товари, як правило, вони і надають свою сировину. Тобто сировина і готовий товар з неї, відповідно до законів України, належать іноземним замовникам.

«Сировини нової з-за кордону немає наразі. Якщо ми не будемо мати змоги вільно передати виготовлений на замовлення клієнтів товар і не буде замовлень від держави, ми змушені будемо закрити фабрику і звільнити людей. Непродумані дії державних чиновників і де-факто просто конфіскація майна наших замовників призведе до втрати нами репутації надійного українського постачальника», – розповідає Фатаєва. 

Підприємство раніше працювало винятково на експорт. Тепер, як видно зі слів Наталії Фатаєвої, робить спроби виходити на ринок України і готове виконувати державні замовлення.



 

 


 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024