«Без працівників з України буде катастрофа»: що чекає на галузь фруктів та овочів у Польщі

12 Травня 2020, 10:00
Робота в Польщі / Фото ілюстративне 1042
Робота в Польщі / Фото ілюстративне

Голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів Анджей Гайовнічек розповів про наслідки, які можуть чекати на галузь, якщо в найближчі тижні працівники з України не приїдуть до Польщі.

Як повідомляє Укрінформ, Гайовнічек підкреслив, що польський ринок праці залежний від трудових мігрантів з України, а в сезон збирання фруктів та овочів їх потрібно «сотні тисяч». Інакше зібрати урожай буде дуже складно.

«Польща є величезним виробником харчових продуктів, одним з найбільших в Європі. Скажімо, ми найбільше в ЄС вирощуємо печериць тощо. Тож якщо працівники з України не приїдуть, це буде катастрофа. Те, що буде вирощено в полях, пропаде, оскільки не буде кому збирати», – заявив голова польської Асоціації переробників фруктів та овочів.

Він також додав, що вже через три тижні фермерам загрожують значні втрати у випадку відсутності робочих рук. Відтак не виключено, що можуть виникнути протести. За словами Анджея Гайовнічека, поляки, навіть безробітні, аж ніяк не зможуть замінити українців на сільськогосподарських роботах. 

«Не кожен погодиться працювати в полі, у холодильних приміщеннях, адже це – тяжка праця. Зрозуміло, що всі хотіли б сидіти в офісах. До виконання тяжкої фізичної роботи немає багато охочих», – сказав Гайовнічек.

З 4 травня консульські установи Польщі в Україні поновили видачу віз, але поки тільки на сезонні роботи.

Читайте також: Держстат порахував інфляцію у квітні: як змінилися ціни

Для українських заробітчан організують безкоштовні чартерні перельоти у Польщу

Підписуйтеся на телеграм-канал Бізнес.Район та читайте щоденний дайджест ділових новин Волині

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024