Як формування громад змінить фінансове життя Волині

14 Травня 2020, 17:25
1143

Затвердження Кабміном України перспективного плану формування територій Волинської області поставило крапку на реформуванні в краї адміністративно-територіального устрою базового рівня місцевого самоврядування.

Такі зміни суттєво вплинуть і на фінансовий бік життя Волині. Про це повідомляє Офіс реформ у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Як зазначає консультант з бюджетних питань Асоціації міст України Василь Гром, який працює в області в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID, уряд своїм розпорядженням затвердив 53 територіальних громади із них чотири – міст обласного значення, сім – міст районного значення, 17 – селищних і 25 – сільських.

Читайте також: Підписання «короновірусних» законів спричинить колапс, – Асоціація міст України

Найбільшими за кількістю об’єднаних місцевих рад стануть Камінь-Каширська міська – 26, Любешівська сільська – 18, Рожищенська міська – 15 місцевих рад. За чисельністю населення найбільшою буде Луцька міська рада, яка об’єднає Заборольську і Княгининівську діючі сільські ОТГ Луцького району та Жидичинську  – Ківерцівського.

У результаті тривалих обговорень на різних рівнях державного управління проектів плану реформування місцевого самоврядування, що відбувалося відповідно до Методичних рекомендацій Кабінету Міністрів України, десять діючих ОТГ увійшли до складу інших місцевих рад.

Унаслідок реорганізації на Волині на базовому рівні формуватимуть 54 місцевих бюджети, із яких 53 – бюджети територіальних громад, і обласний бюджет – бюджет місцевого самоврядування. Ці бюджети матимуть прямі міжбюджетні відносини з Держбюджетом України. Як наслідок, стара пострадянська трьохрівнева система бюджетної підпорядкованості буде повністю децентралізована. За умови повної бюджетної децентралізації районні бюджети, а відповідно і райради з 2021 року припинять своє існування.

Читайте також: Асоціація міст України зберегла для місцевих бюджетів понад 51 мільярд гривень

«Згідно з новим перспективним планом в області, за прогнозними розрахунками, п’ять  місцевих бюджетів Луцької і Володимир-Волинської міських та Боратинської, Липинської та Поромівської сільських ОТГ матимуть, як і у попередніх роках, реверсну дотацію – вилучення частини доходів до держбюджету. Всі інші 48 місцевих бюджети будуть дотаційними.

Необхідно зазначити, що  у 2020 році в області 8 сільських і Луцька міська об’єднані громади мають місцеві бюджети з реверсною дотацією. За попереднім прогнозом у результаті реформування в області збільшиться кількість місцевих рад що мають високий і середній рівень спроможності, а приєднання до громад із високим рівнем фінансової спроможності місцевих рад з низьким рівнем дасть можливість збільшити сукупний фінансово-бюджетний ресурс області», – каже Василь Гром.

 

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024