Чи запрацюють у Локачах базари найближчим часом

15 Травня 2020, 14:29
1121

Міністерство охорони здоров’я вже дозволило відкривати продуктові ринки у період карантину за умови дотримання ряду санітарних норм. Та чи трапиться це вже найближчим часом у Локачинському районі – питання відкрите.

Найбільше краяни очікують відкриття базарів саме у райцентрі, де звикли щотижня закуповуватись. Люди кажуть, що там і асортимент продукції більший, і ціни помірніші.

Як зауважує селищний голова Богдан Іус, відкриття місцевих ринків найперше залежатиме від ситуації з поширенням у нашій місцевості коронавірусу. У цьому питанні він спирається на рішення загальнодержавного рівня, зокрема на останню постанову головного державного санітарного лікаря України №14. Згідно з нею, каже, здійснювати торгівлю продуктами харчування можна лише на ринках, які зареєстровані, як агропродовольчі (із виконанням відповідних вимог).

«Наявні в райцентрі ринки, які належать торговому комплексу «Наш Край» і районному споживчому товариству, не підпадають під цю категорію. Там, як відомо, здійснюється реалізація не тільки сільськогосподарської продукції, а й різних продовольчих і промислових товарів. Тож спроба їх «запустити» вже буде порушенням згаданої постанови. Та навіть якщо на це «закрити очі» і таки дозволити торгівлю, постане інша проблема – неспроможність забезпечити належного дотримання усіх санітарних вимог. Для прикладу, в Черкасах рішенням виконкому базаринкам було дано «зелене світло», закінчилось усе відкриттям кримінальних справ на посадових осіб. Повторювати такий сценарій не хочеться», – говорить Богдан Іус.

Селищний голова не бачить потреби поспішати з відкриттям ринків, адже в райцентрі і без того розширена мережа магазинів з широким розмаїттям товару. Тим більше, що офіційних звернень від їх власників та підприємців до органу місцевого самоврядування не надходило. Були тільки поодинокі прохання в телефонному режимі від реалізаторів сільськогосподарської продукції, яким рекомендовано здійснювати продаж насіння та овочів за індивідуальними замовленнями (адресна доставка дозволена згідно з постановою кабміну №211 від 11.03.2020).

Більшість підприємців вже адаптувались до нових умов торгівлі. Нині в пріоритеті – життя і здоров’я людей, тож важливо знайти баланс між підтримкою малого підприємництва та максимальним дотриманням вимог карантину – каже селищний голова. Він сподівається, що спільно з поліцією і представниками Держпродспоживслужби в недалекій перспективі вдасться це питання врегулювати, зокрема й зупинити в райцентрі несанкціоновану хаотичну торгівлю.

Власне, якихось термінів чи дат у селищній раді щодо відкриття ринків називати поки не беруться.





Павло КОСТЮЧКО

 Фото автора

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024