Укрпошта та Програма USAID запустили ініціативу для підтримки українського малого та середнього бізнесу

20 Травня 2020, 15:43
826

Укрпошта та Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» запустили ініціативу «E-Export - твій ключ до успіху та розширення власної справи!». Ініціатива спрямована на допомогу українським малим та середнім підприємствам (МСП), задіяним у хендмейд, вийти на міжнародні ринки.

У рамках ініціативи МСП отримають довідник, як розпочати продавати свої товари за кордон та ознайомляться з історіями успіху тих українських підприємців, які вже експортують свою продукцію за межі України.

У 2019 році в Україні було понад 25 тисяч інтернет-продавців, які згенерували 350 мільйонів доларів доходу. Майже мільйон українських товарів виставлено на одному з глобальних маркетплейсів ETSY, де Україна – в топ-10  ринків і представлена 6 тисячами підприємців.

У 2020 році ця кількість може збільшитися, адже у період закритих кордонів та режиму карантину електронна комерція чи не єдиний спосіб малому бізнесу втриматися на плаву. Так, за даними дослідницької фірми Rakuten Intelligence, електронна комерція у США, ключовому ринку для українських підприємців, з початку березня до середини квітня зросла більше ніж на 30%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тому українські виробники хендмейду мають нові можливості для експорту.

Спільна ініціатива школи електронної комерції E-Export school від Укрпошти та Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» спрямована на підготовку українських малих виробників хендмейду до експорту продукції. Тут можна отримати покрокову інструкцію як розпочати експортувати, отримати необхідні юридичні та фінансові знання, а ті, хто вже експортує, дізнаються, як розширити свою експортну діяльність.

Разом із засновницею компанії  Е.С.Консалтинг, експерткою з електронної комерції Олександрою Томашевською, Укрпошта за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» створила покроковий довідник з рекомендаціями «E-Export: як розпочати бізнес з України: юридичні, податкові та митні аспекти».

У посібнику підприємці знайдуть практичні поради та всю необхідну інформацію щодо організації бізнесу: оформлення відправлення та митного оформлення товару, отримання оплати з-за кордону, фінансового моніторингу операцій з надходження коштів, оподаткування доходів, на прикладах побачать основні помилки.

«Україна – серед країн-лідерів з продажу хендмейд товарів на Etsy, попереду лише Велика Британія, Франція та Німеччина. І це – безумовний успіх українських майстрів хендмейду. А от на Amazon та Ebay українці пасуть задніх. Спільно з Укрпоштою плануємо показати українським підприємцям експортні можливості e-commerce. Історії успіху тих, хто проторував цю стежку, говорять самі за себе: вікно експортних можливостей e-commerce відчинене, тож ним треба скористатись», – говорить Душан Кулка, керівник напрямку з просування експорту Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

«Ми хочемо, щоб підприємці зрозуміли, що в Україні вже побудована достатня інфраструктура для e-commerce експорту та попри карантинні обмеження кордони для торгівлі товарами є відкритими. E-export  – простий та доступний спосіб спробувати продавати товари за кордон без посередників, його можливо розпочати з мінімальними інвестиціями. Укрпошта є у кожному населеному пункті України, тож продавати онлайн може будь-хто, у кого є інтернет», – зазначила Юлія Павленко, директорка Департаменту міжнародних операцій АТ «Укрпошта».

До ініціативи долучились українські виробники, які розпочали свій бізнес в Україні без великих інвестицій, та для яких e-export став драйвером власної справи. Перша історія успіху –  про засновників компанії KGUBrass Михайла Кузнецова та Максима Гопанчука. Максим цього року отримав міжнародну премію Payoneer  «Підприємець року» та став переможцем серед 3500 кандидатів з 120 країн у номінації «Прорив Року».

Читайте також: Уряд підписав меморандум із банками щодо держпідтримки сільгоспвиробників

Підписуйтеся на телеграм-канал Бізнес.Район та читайте щоденний дайджест ділових новин Волині

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024