Як працюватиме регулювання цін на продукти

21 Травня 2020, 08:45
1157

Державне регулювання цін в Україні на деякі продукти і товари першої необхідності залишає бізнесу можливість піднімати ціни на свою продукцію.

Для цього підприємці мають надати докази того, що подорожчання є обгрунтованим. Про це розповів в ефірі каналу «Україна 24» голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

«Я не вважаю державне регулювання цін злом, а в даному випадку це моніторинг цін на соціально значущі продукти харчування. Зло – це те, що фактично шкодить нам. А коли ми розуміємо, що суттєва кількість українців, десятки відсотків, на сьогодні живуть за межею бідності, ми вимушені цей крок зробити», – зазначив експерт.

За його словами, бізнес на сьогодні може піднімати ціни як забажає, але якщо він зробить це без узгодження з контролюючими органами, то може бути оштрафований.

«Бізнес може змінювати ціни, якщо він заздалегідь попередив про це. В даному випадку Держпродспоживслужба звертатиме увагу на таке підвищення і запитувати документи, щоб з'ясувати причину зростання. І якщо це необгрунтоване підняття цін, лише для того, щоб отримати більший прибуток, то Антимонопольний комітет як каральний орган буде накладати штраф», – пояснив Дорошенко.

Нагадаємо, в Україні з 18 травня набуло чинності державне регулювання цін на деякі товари. Кабмін моніторитиме ціни на такі продукти: борошно, цукор, макаронні вироби, молоко, яйця, хліб, м’ясо птиця, масло вершкове, крупа гречана і негазована вода.

Також під регулювання потрапляють ліки, що застосовуються при лікуванні коронавірусу, дезінфікуючі засоби, респіратори і медичні маски.

Читайте також: Ціни на харчові продукти у квітні зросли більше, ніж за попередні три роки

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024