Фермери просять президента зупинити монополію на ринку міндобрив

22 Травня 2020, 12:45
1161

Об'єднання «Агро-Продовольча Рада» та Всеукраїнський конгрес фермерів закликало Президента Володимира Зеленського, голову Виконавчого комітету реформ Міхеїла Саакашвілі, Генерального прокурора Ірину Венедіктову втрутитися в ситуацію з квотуванням імпорту мінеральних добрив.

Про це на сторінці у Facebook написав голова Агро-Продовольчої Ради, голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник.

У дописі Іван Слободяник зазначив, що в 2010 році група OSTCHEM олігарха Дмитра Фірташа за допомогою грошей «Газпромбанку» купила чотири приватних виробники мінеральних добрив та змогла завести лояльний менеджмент на два державних заводи.

Окрім того, були створені штучні бар’єри для імпорту добрив в Україні. У результаті компанії олігарха отримали монополію на українському ринку мінеральних добрив. Як наслідок, за словами голови конгресу фермерів,  вартість на добрива в Україні була на 30-40% вище ніж в сусідніх країнах.

«Маємо чергову спробу монополізації ринку мінеральних добрив на догоду одному гравцю начебто під «благими намірами» захисту національного виробника», – йдеться у дописі.

Іван Слободяник також додав, що кілька років тому були зроблені перші кроки лібералізації ринку міндобрив. Зокрема, скасували лібералізацію мінеральних добрив. Це призвело до того, що на ринку мінеральних добрив України з’явилися інші гравці: Туреччина, Болгарія, Польща, Литва, Марокко та інші країни. Це створило конкуренцію, зменшило вартість добрив і, відповідно, собівартість сільськогосподарської продукції.

«Ми не проти підтримки вітчизняного виробника. Але такі заходи мають запроваджуватись виважено за встановленим планом та з визначеними заходами, щодо модернізації українських підприємств, що виробляють мінеральні добрива. В іншому разі ніхто не гарантує, що це не буде чергова виїмка з кишень аграріїв і кінцевих споживачів на догоду одній олігархічній групі», – підсумував очільник Агро-Продовольчої Ради.

Читайте також: Зеленський підписав закон про внесення змін до Податкового кодексу


 

Підписуйтеся на телеграм-канал Бізнес.Район та читайте щоденний дайджест ділових новин Волині

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024