«Я законослухняна людина»: депутат-бізнесмен з Сарн прокоментував справу про відмивання грошей

30 Травня 2020, 17:05
Депутат Сарненської райради Олег Жошко 905
Депутат Сарненської райради Олег Жошко

Депутат Сарненської райради Олег Жошко, якого як керівника будівельної фірми підозрюють у розкраданні бюджетних грошей під час ремонту дороги, назвав справу «наїздом».

Днями бізнесмену суд обрав запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту, наклав також арешт на майно його та ймовірного спільника. Суспільне звернулися до Олега Жошка прокоментувати справу, як тільки про неї стало відомо, однак отримали відмову. Журналісти зателефонували до депутата-бізнесмена знову після обрання запобіжного заходу. Цього разу він таки погодився на коментар, а свою позицію перед публікацією узгодив із консультантом. 

Справа – не нова

Депутату райради, керівнику ТОВ «Західметал» та директору підприємства ПП «Західметалбуд» інкримінують заволодінні бюджетними грішми в особливо великих розмірах, службовому підробленні документів у змові з групою осіб та відмиванні доходів.

Олег Жошко у коментарі Суспільному зазначив, що ця справа тягнеться з 2017 року. Тоді численні перевірки якості дороги, у тому числі столична експертиза, за його словами, підтвердили як відповідну стандартам якість дорожнього покриття, так і відповідність витрачених грошей. Фірма була у справі третьою стороною, жодних підозр бізнесмену не оголошували. У січні 2020 року інкримінувати незаконні дії почали вже йому, пояснює депутат.

«Провини моєї абсолютно немає. Мене вже досліджували як завгодно, з повітря зробили такий шум. Я законослухняна людина, звик жити в чесності й порядності. Праця нашої фірми відома не тільки в Сарненському районі, а й у сусідніх районах області. Це ми одними з перших поїхали будувати фортифікаційні споруди в зону проведення АТО, ризикуючи своїм життям. Ми – фірма, яка не відмиває, ми працюємо як ті пахарі. Ви повинні знати, що таке наїзд, що таке – вибити з колії нормальне підприємство. Справа лежала-лежала, а тут саме тоді, коли треба йти на тендер, на роботу – вони взяли й вибили. Конкуренти, які почали працювати на цьому ринку, давлять», – коментує Олег Жошко, щоправда, не називаючи конкретних фірм чи прізвищ.

За даними слідства, у вересні-грудні 2017-го, ремонтуючи дорогу в Березнівському районі, бізнесмени буцімто підробили документи й завищили вартість виконаних ремонтних робіт на суму понад 2,7 мільйона гривень. Нібито підроблені документи віддали замовнику, тобто Службі автодоріг, і отримали оплату.

«При даному будівництві я був генеральним підрядником, я свою роботу зробив, при чому – якісно. Є інші організації, які мені надавали послуги та продукцію своїх підприємств. Якщо у правоохоронних органів є питання до їх роботи, то нехай це з’ясовують», – апелює бізнесмен.

Суд вже обрав йому та керівнику ПП «Західметалбуд» запобіжний захід. Прокуратура просила слідчого суддю взяти фігурантів кримінальної справи під варту з можливістю вийти під заставу у 2,7 мільйона гривень. Саме у стільки оцінюють правоохоронці збитки, які нібито, бізнесмени завдали бюджету області.

«Суддя застосував до обох нічний домашній арешт з забороною залишати місце проживання з 22:00 та 6:00 ранку, строком на 60 діб. Щодо розміру застави, захист апелював, що не володіє такими коштами, щоб її забезпечити, а тримання під вартою назвав занадто суворим заходом», – повідомив заступник начальника відділу прокуратури області Василь Данілей.

Цей запобіжний захід, каже Олег Жошко, він сприйняв спокійно.

«Мені обрали домашній арешт – з 10 вечора до 6 ранку. У моєму віці – це якраз час для відпочинку. Я нікуди не тікаю, ні від кого не переховуюсь, просто хочу спокійно жити та працювати», – коментує депутат-бізнесмен.

Як уточнив Василь Данілей міський суд арештував нерухомість підозрюваних, а також майно дружини підозрюваного бізнесмена. Під арештом також три іноземні тягачі, сім вантажівок, комп'ютерна техніка, документи, 800 тисяч гривень, два легкові автомобілі, якими суд дозволив поки користуватись.

Щодо оскарження запобіжного заходу, а також можливого арешту майна, Олег Жошко повідомив, що як тільки в адвоката будуть на руках остаточні рішення суду – відразу визначаться, як діяти.

«Без роботи зараз лишаються останні 40 працівників. Тендери по області, в яких бере участь підприємство і має усі шанси на перемогу, в останній момент скасовують. А тендер, який фірма виграла у Сарнах – скасовували вже після перемоги. За роботу, виконану ще у жовтні минулого року, з підприємством досі не розрахувались. А це аж 3,4 мільйона, які повинні йти на виплату відсотків, заробітних плат, покращення матеріально-технічної бази», – каже бізнесмен.

800 тисяч, які арештував суд – «дитячі гроші»

У помешканнях та офісах керівників фірм правоохоронці провели усередині травня 13 обшуків. Олег Жошко запевняє, що 800 тисяч гривень, які правоохоронці знайшли у багажнику автомобіля при обшуку, належать його дітям – приватним підприємцям.

«Кажуть, у мене з дружиною знайшли 800 тисяч. Та в мене машини «роззуті» стоять, мені колеса треба купувати, ремонтувати, до сезону готуватись, а в мене такі гроші у багажнику. Це гроші дітей, вони живуть у столиці, мають бізнес. В них у домівці злом був, то вони з собою привезли. Я сам був шокований, коли це все побачив, коли поліція відкрила. Проте – це їх машина і їх справи. Приїхали й інші товариші, то й чужу машину описали. Ухвали на тимчасове вилучення цілий день возили. 60 осіб приїхало, влаштували «маски-шоу». На підприємстві хлопці грудьми захищали свої транспортні засоби, на яких хоч якусь копійку можуть заробити, так їх лицем на капоти положили», – коментує бізнесмен обшуки у середині травня.

Депутат вважає, що, окрім бізнесу, справа може бути пов'язана і з політичною діяльністю. Нагадаємо, до ради пан Жошко пройшов від БПП «Солідарність».

«Я ж не просто бізнесмен, а й депутат, публічна людина. Завжди працював на користь громади, яку представляю, відстоював їх інтереси. Я неодноразово вказував представникам як місцевої, так і регіональної влади на їх прорахунки та дії, які можуть мати неправомірний характер», – закінчив коментар обранець.

Читайте також: Четверо сарненців викрили в організації бурштинового бізнесу

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024