У школах Сарненщини – найдорожчі дитячі обіди

01 Червня 2020, 08:02
1104

Понад два місяці українські школярі – на карантині через пандемію коронавірусу. Якщо для більшості навчальний рік закінчується онлайн-контрольними, то для дітей з північних районів Рівненщини – ще й грошовою компенсацією за харчування, яке вони не отримали, поки не ходили до школи.

Відповідно до українського законодавства, держава щороку виділяє кошти на харчування дітей, які живуть на постраждалих від катастрофи на Чорнобильській АЕС територіях. У Рівненській області у цій категорії п’ять районів: Сарненський, Дубровицький, Володимирецький, Рокитнівський та Зарічненський. Про це інформує Рівне Вечірнє.

Останні кілька років кожен район самостійно оголошує тендери та шукає підрядників для забезпечення харчування у своїх школах. Попри те, що децентралізація закупівель відбулася, аби цю послугу могли забезпечувати місцеві фірми, переважно торги і надалі виграють київські. Наприклад, одним з найчастіших переможців був «Транс Логістик Центр», який Антимонопольний оштрафував за неконкурентні дії на торгах та заборонив брати участь у тендерах.

Цього року у двох районах Рівненщини підрядника на харчування дітей-чорнобильців так і не знайшли. Через скарги учасників до АМКУ скасували тендери у Рокитнівському та Володимирецькому районах. Рокитнівці оголосили нові торги, результати яких будуть у серпні. Втім, поспішати цього року нікуди, адже переможець у трьох інших районах так і не зміг розпочати роботу – через карантин. А виграла у Дубровицькому, Зарічненському та Сарненському районах одна фірма – «Рамедас Україна».

За харчування шести тисяч дубровицьких школярів фірма мала отримати 14,6 мільйона гривень, за харчування 5,5 тисячі дітей у Зарічненському районі – 13,2 мільйона гривень, а за послугу для 11,5 тисячі школярів на Сарненщині – 33,7 млн грн. Що цікаво, вартість харчування у кожному районі ТОВ «Рамедас Україна» запропонувало різне. Так, найдорожчі обіди будуть у Сарненському районі: 18,3 гривні на дитину початкових класів та 20,16 гривні для старшокласника. У Зарічненському районі – 17,1 гривні та 19,62 гривні відповідно. У Дубровицькому – 17,34 гривні та 19,02 гривень. На перший погляд, відмінність незначна, проте якщо враховувати, що йдеться про чималу кількість дітей щодня, сума різниці зростає на десятки тисяч гривень.

ТОВ «Рамедас Україна» зайшло на Рівненщину торік і вже надавало послуги у Сарненському районі. В Україні ТОВ працює з 2017 року. Тоді його заснувало литовське товариство «Рамедас», проте торік фірму уже перереєстрували на українських власників. Сьогодні вона належить 34-річному хмельничанину Ярославу Бурякову. Товариство уже має договори на харчування у трьох областях на понад 150 мільйонів гривень. Проте за період карантину «Рамедас Україна» не отримає ні копійки – це прописали у всіх договорах. Натомість батьки дітей одержать від держави компенсацію за ненадане харчування.

«Недавно вийшла нова постанова Кабміну щодо компенсації, тож наразі батьки надають довідки за місцем роботи або в органи соцзахисту – і буде відшкодування за всі дні карантину. Щодо суми компенсації, то наразі не впевнена. Минулими роками відшкодовували лише половину вартості, – коментує начальниця відділу освіти Дубровицької РДА Ніна Стасюк. – Представники цьогорічного переможця торгів приїздили у заклади освіти, ознайомлювалися з матеріально-технічною базою їдалень. Я наголосила, що потрібно це питання детально вивчити, адже база давно не оновлювалася і потрібно зробити все, аби 1 вересня не виникло проблем з наданням послуги. Наші два заклади (Сварицевицький опорний заклад та Дубровицький НВК-ліцей) беруть участь у програмі щодо заміни обладнання у шкільних їдальнях, в інших розв'язуватиме проблему сам підрядник».

Читайте також: За залишкові кошти у садочку в Сарнах оновили харчоблок

Плити та сковорідка: шукають, де купити кухонний інвентар для шкіл Сарненщини

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024