Волинь – на 11 місці за вартістю «борщового набору»

01 Червня 2020, 18:01
815

На Волині «борщовий набір» коштує в середньому 45,35 гривень. Порівняно з іншими регіонами область знаходиться на 11 місці за вартістю борщу.

Про це йдеться у дослідженні видання «Наші гроші».

Після аналізу понад 12 тисяч закупівель, що були оприлюднені в системі Prozorro, журналісти визначили середню вартість продуктового набору по Україні. Набір, до якого по кілограму покладено моркву, картоплю, цибулю, буряк та капусту коштує 48,5 гривень.

Найдорожче овочі закуповують на Черкащині. В підсумку – на 13% дорожче від середньої ціни по Україні. Ще більшою різниця буде, якщо порівняти ціну з сусідніми областями – на 15% дорожче від Кіровоградської та на 17% дорожче Полтавської. Різниця з Києвом – понад 21%.


 

Це зумовлено тим, що більшість закупівель неконкурентні, укладені на порогові суми без торгів. У Києві вартість «борщового набору» найменша – 43,25 гривень – бо в столиці найбільший відсоток відкритих торгів в загальній кількості закупівель – 49%. Навіть в наступній в рейтингу Вінницькі області цей показник майже вдвічі нижчій – 28%.

Найдешевше картоплю закупляли в Волинській та Чернігівській області – менше 11 гривень за кілограм. Загалом різниця між найдешевшою Волинською та найдорожчою Донецькою областями склала 33%. У Рівненській області за найменшою ціною купували цибулю.

Аналіз закупівель овочів «борщового набору» з грудня 2019 по середину квітня 2020 року показав, що різниця в ціні на одну і ту ж саму продукцію в середньому по регіонах може досягати чверті вартості, а інколи і третини.

У першу чергу, це зумовлено тим, що частка відкритих торгів з закупівлі овочем в цей період склала по Україні лише 14%. Переважна ж кількість угод укладена за неконкурентними процедурами, з підрядниками, які є традиційними партнерами замовників.

Читайте такожУ школах Сарненщини – найдорожчі дитячі обіди


 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024