Ягоди, «копанки» й білоруський кар'єр: назвали причини обміління Світязя

04 Червня 2020, 16:41
2313

Визначили п’ять основних причин обміління Світязя та створили концепцію програми порятунку Шацького поозер’я.  

Про це йшлося в прямому ефірі програми «Відкрита влада» на телеканалі «Аверс».

Рівень води озера Світязь та навколишніх річок і озер критично знизився. Фахівці визначили, що сталося це через зменшення тиску ґрунтових вод. Над вирішенням цієї проблеми працює постійна комісія з питань екології при Волинській обласній раді та робоча група.

За словами депутата облради Олександра Омельчука, травневі дощі покращили ситуації. Рівень води піднявся на 4 сантиметри. Також вдалося відремонтувати шлюзи навколо озера й витік води припинився. Коли вода підніметься на 40 сантиметрів, фахівці визначать, чи не відбувається ще витоків.

Робоча група, яка займається проблемами обміління Шацького поозер’я, змогла визначити п’ять основних причин зниження рівня води. Найбільше вплинуло на ситуацію глобальне потепління та його наслідки.

Окрім цього, до обміління призвели застарілі осушувальні системи, які потребують капітального ремонту. Також розробка Хотиславського кар’єру в Білорусі, поглиблення якого може також суттєво вплинути на Волинські озера. До причин віднесли і використання води для поливу ягідних культур та несанкціоноване використання води жителями Шацька, тобто приватні свердловини та «копанки», що теж знижують тиск ґрунтових вод.

Василь Столяр, голова постійної комісії з питань екології, розповів, що вони вже напрацювали певні шляхи вирішення проблеми, але все впирається в гроші.

«На програму порятунку Світязя передбачили 1,3 мільйона гривень. Але це надто мала сума», – зазначив експерт.

Юрій Ройко, депутат облради, додав, що на повний капітальний ремонт двох осушувальних систем знадобиться орієнтовно 150-200 мільйонів гривень. Обласний бюджет Волині не потягне таких витрат.

«Тому потрібно брати концепцію програми порятунку Шацького поозер’я і їхати з нею в Київ, щоб це питання вирішувалося на рівні Верховної Ради. Обміління Світязя, річок та озер Волині – це є проблема загальнодержавна», – зазначив депутат.

Ще одним можливим шляхом вирішення проблеми назвали заболочення навколишньої місцевості. Але для остаточних висновків потрібно більше досліджень.

Читайте також: На Волині триває конкурс найоригінальніших туристичних маршрутів

Підписуйтеся на телеграм-канал Бізнес.Район та читайте щоденний дайджест ділових новин Волині

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024