«Взяли бичка, а вийшла теличка»: історія сімейної молочної ферми з Горохівщини. ВІДЕО

17 Червня 2020, 16:40
1709

Сім’я Ігоря Юхимчука має молочну ферму у селі Рачин, що на Горохівщині.

На Волині таких – всього три – йдеться у сюжеті «Конкурента».

Аграрій каже, що досвід фермерства перебрав в батька, а першу власну корівку отримав після одруження – подарунок зробила бабця дружини – Надії.

«Баба каже – візьмете бичка, продасте, будете мати гроші, щоб вам було придане якесь за Надю. А ми взяли і кажемо, що то теличка, бабцю.  Отак вийшло, що в нас корови», – розповідає Ігор Юхимчук.

З тих пір багато років родина тримала до півтора десятка худоби. Молоко просто возили на базар, де воно далеко не завжди знаходило своїх покупців. А доїти корів доводилося вручну.

«Доїли довго вручну. Поки я не завагітніла і не попала на збереження. І тоді чоловік придбав доїльний апарат, бо йому було важко. Жінку не шкодував, а себе пошкодував», – розповідає Надія Юхимчук, дружина Ігоря.

Згодом товариство «Укрмілкінвест» запропонувало селянам створити власну молочну ферму. Компанія дала обладнання та безвідсотковий кредит на кілька років. За ці гроші прямо на своєму обійсті Юхимчуки звели стайню та закупили худобу.

«Фермерський рух – це одна із форм, де можна зробити себе самозайнятими», – каже Юрій Горбенко, начальник управління агропромислового розвитку Волинської ОДА.  Він переконаний, що таким чином людей можна повернути на батьківщину з заробітків.

Читайте також: У Рачині відкрили сімейну молочну ферму

Юхимчуки мають чотирьох помічників – Олега, Мирослава, Богдана та маленького Назара. Їх  виховують у любові до праці та відданості власній справі.

У планах сімейства – придбати вакуумну установку та молокопровід, аби зробити продукт ще якіснішим. Також хочуть побудувати ще одну ферму. Зізнаються, все це – аби і вони, і діти залишилися жити та працювати на батьківщині.

«У Польщі поки пан має заробіток – кличе тебе на роботу. А якщо нема – ти ж там нікому не потрібний», – констатує Ігор Юхимчук.

В облдержадміністрації розповідають, найближчим часом на Волині планують створити ще два десятки таких сімейних ферм.

Як нині живеться сімейству – дивіться у сюжеті:

Читайте також: 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024