Від корів до равликів: 11 історій про фермерство від Бізнес.Району

19 Червня 2020, 14:30
4717

Українські фермери забезпечують 100 тисяч робочих місць, розвивають інфраструктуру в селах та обробляють дві третини землі сільськогосподарського призначення. Разом з тим вони нерідко потерпають від непередбачуваних обставин, як-от карантин чи кліматичні зміни, а також змушені конкурувати з великими агрохолдингами.

У День фермера Бізнес.Район хоче підтримати сільгоспвиробників і нагадати читачам найцікавіші історії про волинських фермерів і не тільки.

 

Село полуничників і капусників: чому хорохоринці не хочуть на заробітки за кордон

У селі Хорохорин Луцького району сталося економічне диво – щороку на збір полуниці сюди їдуть сезонні працівники. Це поодинокий випадок, коли формат особистого селянського господарства в Україні спрацював: люди навчилися ефективно використовувати земельні паї. 

Секрет успіху села полягає у спеціалізації виробництва. Така практика є нормою в сусідній Польщі, де сільгоспвиробники одного чи кількох населених пунктів створюють кооператив і можуть запропонувати покупцям великі партії продукції. Завдяки трудовій міграції волиняни зрозуміли цю «фішку». Тому зараз за кордоном працює всього кілька місцевих, які знайшли себе там, а сезонні заробітки стали рідкістю.

1

 

Дубенські айтішники знайшли в Європі дефіцит: експортують равликів з власної ферми

У селі Привільне Дубенського району ІТ-фахівець з Рівного Роман Денькович із товаришем Дмитром Таргонським створили молюскову ферму, тут вирощують середземноморських та африканських равликів. Живу продукцію бізнесмени експортують до Європи.


 

Спочатку гроші закопували, тепер відкопують: як сім’я чернігівського фермера почала виробляти молоко екстра класу

Від двох паїв на шість гектарів до власної молочної ферми із земельним банком 1200 гектарів пройшло подружжя Ткаченків з села Лукашівка Чернігівського району Чернігівської області. Їхня історія успіху може стати прикладом для наслідування волинським фермерам, які уже зуміли стати на ноги в рослинництві і задумалися про власні ферми.

1

Не тюльпанами єдиними: як любов до квітів народила родинний бізнес «Лілі лайн»

«Волинська Голландія» стала сенсацією весни 2018 року, але насправді квітковим бізнесом родина волинян займається майже півстоліття. Започаткувала справу Лідія Петрусенко-Касьянова, а розвинув її син – Олександр Подзізей, який очолює фермерське господарство Лілі Лайн. Ця історія розпочалася ще у минулому столітті із мрії маленької дівчинки, яка хотіла перетворити невеличкий хутір своєї бабусі у казкове квітуче містечко.

1

Як фермер з Волині отримував овець після шоу «Громада на мільйон»

Близько семи років тому Дмитро Огньов завіз своїх перших 100 овець і його хобі перетворилося у бізнес. Сьогодні він має три ферми, які розташовані на околиці Дрогобича Львівської області. І це одне з найбільших господарств в Україні. На фермі у селі Летня, наприклад, розміщено чотири ангари, кожен з яких вміщує 450 овець. Для обслуговання цієї ферми вистачає 7 людей, каже Дмитро Огньов. Хоча техніка роздає лише корм, а все решта – ручна праця.

1

Три цілі кооперативу «Волинська картопля»

Картоплярі з Локачинського, Рожищенського та Луцького районів Наприкінці літа об’єдналися, щоб виступати на ринку одним гравцем. Розпочали з маркетингу – працюють над брендом «Волинська картопля».

2

На Волині заклали перший персиковий сад

Восени 2017 року троє фермерів у Горохівському районі заклали персиковий сад. Дерева адаптували до наших природних умов і прогнозують, що урожаї дуже скоро подивують тих, хто любить цей фрукт.

1

Як інстафермерка зі Старовижівщини вирощує і продає лаванду

Надзвичайно красиві сади лаванди в Україні розташовуються на Волині. Фермерка займається ними вже 5 років і залюбки ділиться світлинами й порадами вирощування цієї рослини. Лаванду вирощують в одному з сіл Старовижівського району.

2

Екофармінг по-закарпатськи: як працює ферма свійських та диких тварин

Село Горінчево Хустського району Закарпатської області має багату історію. Нині про нього знають як про місце, де з’явилась унікальна екоферма, на якій утримуються не лише домашні, але й чимало диких тварин та екзотичних птахів. Особливий мікроклімат цієї місцевості дозволяє усім звірям прекрасно адаптуватися. Але одна справа зібрати незвичайних для домашніх ферм тварин, а інша зуміти виростити та правильно доглянути за ними.

1

Волинські «сємки»: чому стало вигідно вирощувати соняшники

Донедавна панувала думка, що соняшник традиційно вирощують лише у Південних та Східних областях України. Адже і клімат там сухіший, і сонця більше. А от і ні! Волинські аграрії вже декілька років поспіль спростовують цю думку і впевнено нарощують площі під соняшником. Одним із перших, хто розпочав сіяти соняшник на Волині, є господарство ТОВ «Волинь-Агро»(Турійського району). У 2016 році у Польщу з Волині відправили перші 17 400 кілограмів на загальну вартість 8,8 тисяч доларів США. А у 2017 році (за січень-жовтень) у Туреччину експортували вже 3,7 мільйона кілограм на загальну вартість понад мільйон доларів США.

1

Один день із життя аграріїв Горохівщини

Ми побували у селах ГаличаниШироке та містечку Берестечку, аби на власні очі побачити, чим живуть місцеві фермери та показати один день із життя цих людей. Ми побачили, як працює кооператив «Степ» у селі Галичани, сімейна молочна ферма у селі Широке та Берестечківський плодоконсервний завод.

1

 

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024