Медоносний ліс, екомайданчик для паркування та куточок дикої природи: цікаві проєкти Шаччини

22 Червня 2020, 15:25
1075 Джерело: фото ілюстративне

У Шацькому районі реалізовуватимуть три екологічні проєкти.

Про це пише газета «Новий погляд+».

Міністерство довкілля Німеччини профінансує дев’ять проєктів з адаптації до зміни клімату в Україні. Три з них реалізовуватимуться на Львівщині, три на Волині і три в Сумській області. Про це повідомив національний координатор конкурсу та проєктів Фонду Міхаеля Зуккова (Німеччина) в Україні Анатолій Смалійчук.

Читайте такожТри шацькі екологічні проєкти стали фіналістами конкурсу ідей, який профінансує Німеччина

«Проекти обиралися через конкурс ідей, який тривав із 1 березня до 24 квітня, на початку червня ми оголосили переможців. На один проект орієнтовно виділять 10 тисяч євро. Старт реалізації проектів передбачено на кінець червня – початок липня. Зараз ми узгоджуємо деталі з переможцями», – розповів Анатолій Смалійчук.

На Волині фінансування отримають три проєкти, які втілюватимуть на території Шацького біосферного резервату. Перший – це створення медоносного лісу. Він передбачає висадження на площі 1 га території Шацького національного природного парку нових листяних лісових культур: липи, кленів, каштанів, а також лікарських трав.

«Територію цього угіддя Шацького біосферного резервату засаджували сосною, але вона дуже вразлива до короїдів та пожеж. Ми пропонуємо висадити листяні медоносні дерева, це не тільки покращить стійкість території до вразливих чинників, а й сприятиме розвитку бджільництва», – розповів автор проєкту Володимир Кубай.

Він також вважає, що збільшення кількості лікарських рослин буде корисним для розвитку туризму. Оскільки влітку в Шацькому краї є багато відпочивальників та росте попит на натуральні чаї та дикороси.

Другий проєкт – це облаштування екологічної парковки для автомобілів на території Шацького лісового коледжу ім. В.В. Сулька.

«Йде мова про екологічну бруківку, яка виглядає як решітка, з-під якої росте трава. Фактично 70% площі буде вкрите травою. Зараз ця ділянка повністю заасфальтована. Ми хочемо облаштувати таку паркувальну зону на площі 400 квадратних метрів перед гуртожитком коледжу, поруч із музеєм фауни», – розповів один із авторів проєкту Володимир Матлах.

За його словами, у такий спосіб вдасться покращити гідрологічний режим на території, зменшити нагрівання ділянки.

Ще одним проєктом стане «Куточок дикої природи» в ОЗЗСО І-ІІІ ступенів «Світязький ліцей», який передбачає створення дендропарку на шкільному подвір’ї.

«Ми почали втілювати цю ідею ще з 2006 року, бо велику шкільну територію хотіли бачити красивою, зеленою, благоустроєною, але через нестачу фінансування не змогли завершити. У нашому дендропарку вже ростуть дуби, сосни, модрини, ялини, із спіреї ми зробили зелену огорожу. Ще хочемо висадити в’язи, граби, різні види кленів, як елемент декорації – дикий  виноград або плющ. У планах – придбання інформаційних аншлагів, косарки та інструментів для догляду за деревами і кущами», – зазначила авторка проєкту Ніна Озімок.

Усі ці задуми планують реалізувати до кінця весни 2021 року.

Конкурс ідей, під час якого обирали переможців, є частиною проєкту «Екосистемна адаптація до змін клімату та стійкий регіональний розвиток шляхом розширення можливостей українських біосферних резерватів». Він фінансується Міністерством довкілля Німеччини і впроваджується в Україні Фондом Міхаеля Зуккова спільно з Університетом сталого розвитку Еберсвальде (Німеччина) та партнерами, які розташовані в межах біосферних резерватів «Деснянський», «Розточчя», «Західне Полісся».

Мирослава ЦЮП'ЯХ

 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024