Будівництво на газопроводах та газові мережі в ОСББ: «Волиньгаз» показав ситуацію у Луцьку

25 Червня 2020, 16:09
2402

Раніше за станом газових труб слідкували газорозподільні компанії, зокрема АТ «Волиньгаз». Тепер споживачі можуть самі обирати підрядника, який буде обслуговувати мережі. Це стало можливим завдяки закону «Про житлово-комунальні послуги», який набрав чинності у травні 2019 року.

Про те, кому зараз належать мережі, як відбувається техобслуговування та як борються з незаконним будівництвом на газопроводах розповіли 25 червня керівники АТ «Волиньгаз».

Порушення охоронних зон газопроводів та будівництво без дозволів відповідних організацій є поширеною проблемою Луцька. Проте, частіше такі порушення відбуваються без злого умислу, а через небажання власників витрачати час на проходження різних експертиз, перевірок та отримання документів. Така недбалість може привести до жахливих наслідків.

На вулиці Володимирській працівники газової служби зафіксували таке порушення. Власник збудував магазин з порушенням охоронної зони газопроводу високого тиску.

«Виписали попередження й дали 10 днів на прийняття рішення. Власник пішов на зустріч і написав заяву про відрізку у місці розмежування. Газопровід відрізали, він зараз без тиску і ніякої загрози не несе. Зараз готують проєктне рішення  на реконструкцію цього газопроводу відповідно до норм», – розповів Юрій Сахник, головний інженер Луцького відділення АТ «Волиньгаз».

Сам господар будівлі коментувати ситуацію відмовився.

Колодязь газопроводу на вулиці Володимирськіій
Колодязь газопроводу на вулиці Володимирськіій

Відрізаний газопровід
Відрізаний газопровід

Юрій Сахник
Юрій Сахник

 

Схоже порушення зафіксували і на вулиці Львівський. Там будівництво розпочали неподалік від місця, де проходить розподільчий газопровід низького тиску. Наразі будівництво зупинили і почали виконувати проєктне рішення про перенесення газопроводу.

«Якби будівлю закінчили, то на  газопровід було б дуже велике навантаження. Від цього міг лопнути зварний стик, тобто герметичність газопроводу була б порушена. Відповідно стався б витік природного газу, а він легший за повітря, тому відразу б заповнив приміщення. А далі, самі розумієте, що може статися», – зазначив Юрій Сахник.



 

До набуття чинності закону «Про житлово-комунальні послуги» обслуговування газових мереж уже збудованих будинків здійснювали газові служби на безкоштовній основі. Сьогодні ж за них відповідають самі мешканці.

«Чотири роки тому ми створили ОСББ і відразу взялися відновлювати усі комунікації в будинку. Також ми повністю замінили вікна і збиралися утеплювати будинок, але через карантин відклали це. Зараз ми слідкуємо за всіма законодавчими змінами і як тільки буде чіткий закон, будемо вирішувати, з ким укладати договір про обслуговування газових мереж. Адже це в першу чергу мають бути спеціалісти з відповідними ліцензіями», – поділився планами голова правління ОСББ «Весняні лелеки» на вулиці Ветеранів Сергій Бузько.

Сергій Бузько
Сергій Бузько

ОСББ «Весняні лелеки»
ОСББ «Весняні лелеки»

Мешканка цього ж будинку Ольга Стець показала газову плиту у своїй квартирі та розповіла, що користується нею з усіма застережними заходами, адже розуміє небезпеку, яка може загрожувати і їй і сусідам, через недбалість.

Читайте також: Крадіжки газу: наслідки та відповідальність

Довідка

АТ «Волиньгаз» є одним із найбільших платників податків в області. В газорозподільній компанії працює близько 1200 спеціалістів. Основне завдання підприємства – безперебійне та безаварійне газопостачання для всіх категорій споживачів газу, зокрема, 250 тис побутових споживачів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024