Укрзалізниця перенесла виплату державі 750 мільйонів гривень

26 Червня 2020, 14:06
1004

Міністерство інфраструктури запропонувало перенести кінцевий строк сплати дивідендів АТ «Укрзалізниця» з червня на кінець 2020 року.

Відповідні зміни до Закону «Про управління об’єктами державної власності», підготовлені міністерством, були затверджені на засіданні уряду 25 червня, пише видання «Наші гроші».

В пояснювальній записці Мінінфраструктури вказало, що через поширення хвороби COVID-19 із подальшим введенням уряду карантину «призведе до негативного впливу на чистий прибуток АТ «Укрзалізниця» обсягом до 1 мільярда гривень».

При цьому, після зупинення пасажирського руху залізниця повернула квитків на 300 мільйонів гривень. Загалом, за час карантину обсяг вантажних перевезень скоротився на 12%, пасажирських – на 62% у порівняні з аналогічним періодом минулого року. А девальвація курсу гривні за п’ять місяців призвела до 4 мільярдів гривень збитків.

Для виходу з кризи «Укрзалізниця» запровадила низку заходів, зокрема, режим простою для персоналу та відмовилася від підвищення зарплат, обмежила закупівлю матеріально-технічних ресурсів, скоротила капінвестиції, обмежила витрати палива та інше.

Проектом фінансового плану на 2020 рік було передбачено платежі до бюджетів усіх рівні в обсязі 24,4 мільярда гривень. З них до держбюджету – 9,5 мільярда гривень при очікуваних збитках в 7,7 мільярда гривень.

Фінансовий план «Укрзалізниці» на поточний рік не затвердили.

Через таку ситуацію Мінінфраструктури запропонувало перенести строки сплати дивідендів шляхом внесення змін до законодавства. І міністерстві запевняють, що це тимчасові заходи. На несплачені дивіденди також запропоновано не нараховувати пеню

При узгоджені позицій Мінфін і Мінюст вказали, що Господарський кодекс забороняє органам держвлади забезпечувати привілейоване становище будь-якому підприємству і порушувати правила конкуренції.

Мінфін вказав, що зміни до закону призведуть до перенесення сплати на державну частку 749,5 мільйона гривень, що призведе до невідповідності розпису дербюджету встановленим бюджетним призначенням. Ці застереження не були підтримані.

В держбюджеті 2020 передбачені надходження від дивідендів підприємств з державною часткою на суму 61,4 мільярда гривень.

Читайте також: Процедура санації боржника: все, що потрібно про це знати

Підписуйтеся на телеграм-канал Бізнес.Район та читайте щоденний дайджест ділових новин Волині

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024