«Did Uhim»: за підтримки Євросоюзу в Копачівці облаштували молодіжний центр

02 Липня 2020, 16:46
1467

Ініціативні молоді люди із села Копачівка Рожищенського району знайшли фінансування та облаштували для себе приміщення молодіжного центру. Це стало можливим завдяки перемозі у конкурсі грантів на інфраструктурні проєкти від програми Європейського Союзу «House of Europe».

Молоді люди мають свій простір для реалізації ідей, організації заходів, навчання, творчих вечорів чи просто дружніх посиденьок. Молодіжний центр «DidUhim» – це насамперед приміщення, простір з ресурсами, де молодь має можливість безкоштовно, цікаво й змістовно провести час.

Назва центру співзвучна з однойменною піснею гурту «Тартак» та походить з англійського сленгу. Цільова аудиторія молодіжного центру – люди від 10 до 30 років.

Ще у 2016 році український Уряд затвердив Державну цільову соціальну програму «Молодь України» на 2016-2020 роки, яка передбачала в тому числі створення молодіжних просторів на європейський зразок – молодіжних центрів, для задоволення потреб відповідної вікової категорії. Такі простори ведуть активну діяльність у світі і допомагають молоді у реалізації різноманітних потреб.

Ідея створення молодіжного центру «Did Uhim» у Копачівській громаді у місцевої молоді з’явилася ще восени 2018 року. Тоді ж місцева влада надала приміщення на другому поверсі будинку культури для функціонування молодіжного центру, однак воно потребувало суттєвого ремонту. Завдяки підтримці Копачівської сільської ради приміщення поштукатурили, замінили вікна та провели освітлення. 

У квітні 2019 року за ініціативи активних молодих людей Сергія Янішевського, Романа Сушка та Романа Лоцманова у громаді зареєстрували громадську організацію «Площа Молоді», яка поставила за мету організовувати дозвілля молоді, а також створення Молодіжного центру.

Восени того ж року організація «Площа молоді» подала заявку на конкурс грантів на інфраструктурні проєкти від програми «House of Europe» з метою повністю відремонтувати кімнату та придбати необхідні для діяльності молодіжного центру матеріали.

У березні 2020 року за результатами конкурсу молодь із Копачівки отримала фінансування у сумі 52 тисячі гривень на купівлю матеріалів для проведення ремонтних робіт, встановлення стелі та підлоги, а також купівлі стільців, столів, проєктора, принтера, ноутбука, фліпчарту для функціонування молодіжного центру. Найбільшу частину грошей витратили саме на матеріали та оплату праці майстрів.

«З квітня почали втілювати проєкт у життя. Насамперед купили техніку, яка у зв’язку з введенням карантину почала стрімко дорожчати. Далі домовилися з підрядником про закупівлю ремонтних матеріалів та проведення необхідних робіт. Карантин вніс певні корективи у роботу, тож термін закінчення проєкту змістився. Активно долучилася до співфінансування сільська рада, яка оплатила проведення робіт та заміну дверей у кімнаті», – розповідає координатор проєкту Сергій Янішевський.

Функціонування молодіжного центру передбачає діяльність у кількох векторах.

Культурно-дозвільний вектор передбачає організацію дозвілля молоді у вільний час, зокрема систематичне впровадження вечорів настільних ігор, кінопереглядів, тематичних заходів на кшталт акустичних вечорів, КВК тощо.

Освітньо-комунікативний вектор передбачає впровадження в молодіжному центрі заходів з неформальної освіти для підняття рівня громадянської грамотності та організацію безпосереднього спілкування молоді. Це – тренінги, неформальні уроки, диспути тощо.

Ресурсний вектор передбачає надання молоді вільного простору для реалізації своїх ідей. Як ресурс надається приміщення, наявний інвентар, допомога у втіленні ідей та планів. Коворкінг-центр – місце для проведення вільного часу, підготовки домашніх завдань, читання книг, журналів. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024