На Волині розпочалися жнива

03 Липня 2020, 14:44
Фото ілюстративне 2204
Фото ілюстративне

У Волинській області 1 липня окремі підприємства розпочали збір ранніх зернових, зокрема озимого ячменю.

Про це йшлося 2 липня в обласній державній адміністрації на робочій нараді з питань проведення жнив під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Троханенка. У заході взяли участь начальник управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко, начальник відділу рослинництва та технічної політики управління Олександр Книш, представники основних операторів ринку зерна області.

Сьомий рік поспіль очікують валовий збір зернових у понад  1 мільйон тонн, що забезпечить повну потребу області у продовольчому зерні.

Юрій Горбенко проінформував присутніх, що в поточному році до збирання підлягає  421 тисяча гектарів сільськогосподарських культур, з них 302 тисячі гектарів зернових культур, 38 тисяч гектарів сої, 31 тисяча гектарів соняшника, 50,5 тисячі гектарів ріпаку.

Ранні зернові культури в цьому році займають площу 269 тисяч гектарів, у тому числі озимий ячмінь – 6,9 тисячі гектарів, пшениця – 171,1 тисячі гектарів, озиме жито – 22 тисячі гектарів, ярий ячмінь – 29 тисяч гектарів, овес – 35 тисяч гектарів, горох – 5 тисяч гектарів. Крім того, кукурудза на зерно 30 тисяч гектарів, гречка – 2 тисячі гектарів, просо – 1 тисяча гектарів.

У цьогорічних жнивах задіють 3057 зернозбиральних комбайнів, в тому числі 537 одиниць – у сільськогосподарських підприємствах і 2520 одиниць - в господарствах населення. Розрахункове середнє навантаження на зернозбиральний комбайн складає 99 гектарів, у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 256 гектарів, в господарствах населення – 65 гектарів.

Наявна кількість техніки у великотоварних господарствах, за сприятливих погодних умов, дозволить в оптимальні терміни виконати намічений комплекс жнивних робіт, протягом 12 – 14 днів.

З огляду на рясні опади у період дозрівання ранніх зернових та зернобобових культур і високу імовірність збереження такої ситуації у період жнивних робіт, надзвичайно гостро стоїть питання забезпечення безперебійної роботи зерносушарних комплексів з метою доведення майбутнього урожаю до кондиційних показників. Загальнообласна потужність зерносушарних комплексів становить близько 25 тисяч тонн на добу.

Василь Музичук, начальник відділу реалізації зернових та олійних культур АТ «Група компаній Вілія» розповів, що підприємство готове до початку жнивної компанії. Сегмент надання послуг елеватора включає 8 пунктів прийомки зернових, олійних та ін. культур. Всі елеваторні комплекси відповідають сучасним стандартам та вимогам ринку. Загальна місткість зерноскладів майже 300 тисяч тонн.

1

1

На підприємстві налічується 8 зерносушильних комплексів загальною потужністю 8 тисяч на добу. Приймати зернові будуть у селах Дерно, Сенкевичівка, Звиняче, ріпак на всіх елеваторах. 1 липня підприємство розпочало прийом зернових від ФГ «Тех Агро» Горохівського району (голова Юрій Грушковський).

Сергій Кочкін, заступник директора з комерційних питань ТзОВ «Агротехніка» проінформував, що підприємство готове приймати в аграріїв збіжжя на очистку, сушку та зберігання. ТзОВ «Агротехніка» має потужну мережу сучасних елеваторів у Волинській області (Турійськ, Локачі, Чаруків (ст. Несвіч), де приймають, очищують, сушать та зберігають збіжжя. Загальна місткість зерноскладів 100 тисяч тонн, загальна потужність зерносушильного комплексу за добу 2,5 тисячі тонн.

1

Микола Кузьменко, директор Волинської філії АТ «Державна зернова продовольча корпорація України» Володимир-Волинський КХП розповів, що загальна місткість зерноскладів 28 тисяч тонн, у планах заготовити 40 тисяч тонн зерна. Підприємство готове приймати зернові  в аграріїв. Загальна потужність зерносушильного комплексу за добу 400 тонн.

Микола Крутій, заступник директора Державного підприємства  «Чортківський комбінат хлібопродуктів» (орендованого Державного підприємства  «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2») проінформував про готовність підприємства до жнив, хоча існують фінансові питання щодо повноцінної організації роботи підприємства.

На завершення наради Юрій Горбенко озвучив, що ТзОВ «П’ятидні» Володимир-Волинського району (директор Валерій Діброва) готове до зберігання 275 тисяч тонн зерна та ПАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» (голова правління Аліна Сич) готове зберігати 15 тисяч тонн зерна.

Читайте також: Компанія «Вілія» надала автомобіль для перевезення гуманітарної допомоги

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024