Нерестова кампанія на Волині: у водойми заселили майже 49 тисяч рибин

19 Липня 2020, 14:52
1943

З першого квітня по 30 червня на водоймах Волинської області тривала нерестова заборона. Державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля посилено контролювали водні об’єкти.

Одночасно з правоохоронною роботою цьогоріч багато часу відвели діяльності екологічного спрямування. Про це повідомили у пресслужбі патруля.

Не зважаючи на карантинні обмеження, у рибпатрулі здійснили 106 рибоохоронних рейдів. Участь у рейдах окрім рибпатрульних брали громадські інспектори, працівники поліції, прикордонники та громадські активісти. Останні найбільше долучились до роботи рибоохорони після спільних зустрічей з працівниками рибоохоронного патруля, що відбулися напередодні нерестової заборони у містах Ковель, Нововолинськ, Володимир-Волинський та Луцьк.

Читайте також: Збиток від загибелі риби у Стиру оцінюють у понад 8,2 мільйона гривень

На таких зустрічах обговорювали основні методи боротьби з браконьєрством на водоймах, одним з яких і є залучення небайдужої громадськості. Саме під час рейду з активістами на річці Полонка, поблизу села Городище Луцького району викрили порушення зі збитками на понад 30 тисяч гривень.

В ході рейдів під час рибоохоронної роботи на водних об’єктах державні інспектори здійснювали випуск водних біоресурсів з безхазяйного майна. За три місяці нерестової заборони повернули назад у природне середовище 83 кілограми риби, чим попередили збитків на суму 18 174 гривень. Випускали рибу в живому стані, тим самим зберігаючи генофонд аборигенної іхтіофауни регіону.

Під час нересту здійснили заходи з виготовлення та встановлення нерестових гнізд. Такі заходи провели на озері Пулемецьке Шацького району та заплаві річки Стир в урочищі Чебені Рожищенського району. Загалом встановили 145 штучних нерестовищ, на кожному з яких риба відклала до 300 тисяч ікринок.

«Потреба встановлювати штучні нерестовища виникає там, де дуже малий рівень рослинності та відсутні природні нерестові площі. Такі гнізда допомагають рибі розмножуватись. Вони утримують ікру на однаковій глибині з рівнем води. Таким чином ікринкам дають якомога більше шансів на життя», – пояснюють у відомстві.

Одним з заходів, що допоміг віднереститися рибі у Хрінницькому водосховищі стало дотримання відповідних рівнів води.

Волинський рибоохоронний патруль є членом міжвідомчої комісії щодо безаварійного пропуску весняної повені та дотримання режимів роботи водосховища. На одному з засідань визначили оптимальний рівень води на Хрінницькому водосховищі з метою недопущення осушення нерестових ділянок та їх площ. Це допомогло рибі відкласти ікру в квітні, коли спостерігався значний посушливий період.

Позитивними заходами під час нересту стали акції зі вселення водних біоресурсів у волинські водойми. Мальком щуки, товстолоба, білого амура поповнились Хрінниицьке водосховище, озеро Сомине Турійського району, озеро Грушівське Ковельського району, річка Омелянівка у Луцьку та ставок Павлівської сільської ради Іваничівського району.

Загалом вселили 3,5 тонни (38 910 екземплярів) молоді риб. Організаторами зариблення були як орендарі водойм, так і громадські організації та рибалки-любителі. Контроль за проведенням робіт із вселення здійснювали працівники Волинського рибпатруля. Такі заходи, як зариблення, життєво необхідні для наших водойм, адже вони сприяють збільшенню видового різноманіття водних біоресурсів та сприяють відновленню рибогосподарського потенціалу.

Читайте також: На Волині у воду випустили понад дві тонни риби

Ще однією важливою екологічною ініціативою, підтриманою Волинським рибпатрулем, стало прибирання берегів водойм. Було, як долучення до загальноміських акцій, так і прибирання з ініціативи працівників рибоохорони.

Прибирали береги річки Стир у Луцьку, озера Соминець Шацького району та тричі – Нововолинського водосховища. До рибоохоронців також долучалися громадські активісти, небайдужі рибалки та навіть школярі. Спільними зусиллями прибрали сотні метрів берегів та вивезли декілька причепів зі сміттям.

«Нерест 2020 закінчився, але співробітники Волинського рибоохоронного патруля продовжують патрулювати волинські водойми, контролювати процес зариблення водних об’єктів, боротися з браконьєрством та моніторити екологічний стан водойм. Закликаємо громадян бути відповідальними, дотримуватись Правил рибальства та долучатись до спільних рейдів», – прокоментував начальник Управління Держрибагентства у Волинській області Тарас Куньчик.

У випадку виявлення порушення, просять оперативно повідомити на телефон «гарячої лінії» відомства (067) 360-78-40.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024