Базарний день у Турійську: продавці у масках і дефіцит поросят

31 Липня 2020, 15:10
1967

Базар у кожному райцентрі – місце особливе.

Журналісти сайту Район.Турійськ і газети «Народне слово» декілька разів за липень навідувалися до базару, би зафіксувати у фото цей пульс життя. 

Помітно, що продавці і покупці здебільшого знайомі між собою. Іноді медичні маски заважають когось упізнати здалеку, але після «Доброго дня!» все стає на свої місця і торгівля жвавішає.

Домашньості атмосфери турійського торжища додає сучасна кав'ярня, в приміщенні якої працює кондиціонер і пахне свіжою випічкою. 


На базарі є весь необхідний крам для побуту. Та крім фабричних товарів можна знайти й унікальні, колоритні речі, як от щітка з трав для побілки стін. 


 

А щосуботи вулиця Паркова, яка  межує з територією турійського  ринку,  стає таким собі міні-базарчиком живої сільськогосподарської продукції.  Вже багато років (за винятком періоду строгого карантину) тут продають і купують поросят.  На торг з’їжджаються господарі фактично з усього району.

Зазвичай, вибір буває широким, кожен охочий знаходить породу або помісь за своїми смаками й вподобаннями – від  невеликих та невибагливих в утриманні в’єтнамських  поросят до сальних миргородських та універсальних  великих білих.  Привозять хороших поросят з Нового Двора,  Купичева, Кустич,  Сельця, Макович,  Дольська та з багатьох інших сіл Турійщини.

Популярні тепер м’ясні породи свиней  ландрас,  дюрок,  петрен  часто пропонують турійчанам господарі із сіл Щурин, Квітневе, Доросині, що в сусідньому Рожищенському районі.

Торг, останнім часом за пару поросят виручали по 2300- 2500 гривень.  А от зранку  минулої суботи  «поросяча територія» на  Парковій, як ніколи,  була  німою й порожньою. Потенційні покупці, які під’їжджали автомобілями, підводами й велосипедами, поверталися  розчаровані ні з чим. Як мовиться, не було на що дивитись, з чого вибирати і за що торгуватись...

На сайт ОLХ поросят виставив лише один господар з Турійського району. За 1300 гривень він пропонує порося породи венгерська  пухова  мангалиця.   Власник запевняє, що ці свині невибагливі у догляді, а завдяки густому вовняному покриву добре переносять навіть тридцятиградусний мороз. Також він пише, що венгерські пухові мангалиці  із задоволенням пасуться на відкритих пасовищах, їх лише іноді підгодовують картоплею та гарбузом – тільки так м’ясна продукція  мангалиць стає абсолютно бездоганною за смаковими якостями.

Ще одне оголошення про продаж поросят розміщене у районній газеті «Народне слово». Телефонуємо і дізнаємося: продають поросят сироїдної  породи  мангал, віком п’ять тижнів,  у селі Мировичі, одне оцінюють в 1200 гривень.  Господар  каже,  що готовий  скинути за дорогу, якщо покупець приїде до нього.


1


























 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024