«Вісім претендентів на одну вакансію» – Роман Романюк про працевлаштування на Волині

31 Липня 2020, 15:44
697

Директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів про стан безробіття та працевлаштування волинян під час карантину 2020 року.

Про це йшлося під час пресконференції 31 липня у Луцькому міському центрі зайнятості.

У пресконференції також взяли участь директорка Луцького міського центру зайнятості Олена Шишова та начальник відділу сприяння працевлаштування Валерій Вавренчук.

Роман Романюк зазначив, що кількість безробітних, які отримали цей статус офіційно, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилася орієнтовно на 4,5 тисячі. Минулого року з 12 березня по 1 липня їх було понад 6 тисяч, а у той період 2020 року – 10 886.

Очільник Волинського центру зайнятості зауважив, що на рівень безробіття вплинули роботодавці, які змусили своїх працівників звільнитися за власним бажанням.

«На жаль, такі факти є. Але я буду говорити про позитивніше і приємніше. Про тих роботодавців, які зберегли своїх працівників. Не звільнили, не скоротили і навіть, якщо відправили у відпустку без збереження заробітної плати, то ми таких роботодавців підтримали та допомогли фінансово в рамках виконання державної програми «Допомога частково безробітним», аби вони заплатили своїм працівникам, щоб ті мали ресурс для існування», – зазначив Роман Романюк.

Читайте також: Волинська служба зайнятості виплатила 48 мільйонів на підтримку бізнесу

За даними обласного центру зайнятості, вони направили понад 86 мільйонів гривень на допомогу частково безробітним. Окрім цього, за підрахунками структури, волинський бізнес отримає ще 20 мільйонів гривень.

На думку Романа Романюка, на зростання рівня безробітних також вплинуло спрощення процедури отримання статусу безробітного.

«Зараз достатньо заповнити лише дві заяви відповідного зразка», – ствердив Романюк.

Нагадуємо, що сума допомоги становить одну тисячу гривень на місяць.

«Я розумію, що це не та сума коштів, яка може задовольнити усі споживацькі потреби людини, але це той мінімальний розмір допомоги по безробіттю, який держава дає людині, яка фактично не наповнювала фонд соціального страхування», – пояснив держслужбовець.

Також мають можливість звернутися до центру зайнятості для надання допомоги заробітчани.

Роман Романюк зазначив, що не усі люди на обліку потребують соціального захисту у вигляді фінансів.

«Наші спеціалісти часто стикаються з такою категорією людей, які прийшли в центр зайнятості, бо можна тисячу гривень отримати, але насправді роботи не хочуть», – зауважив Роман Романюк.

Щодо кількісті працевлаштованих, то вона зменшилась у два рази порівняно з минулим періодом з 12 березня по 1 липня.  У 2019 році отримали роботу 3 245 людей, а у 2020 – 1594.

Загалом станом на 28 липня у Волинській службі зайнятості зареєстровано 1 952 вакансії, з них:

  • на підприємствах оптової та роздрібної торгівлі (697);
  • переробної промисловості (233);
  • транспорт, складське господарство (119);
  • державне управління і оборона (107);
  • інші вакансії (796).

Щодо бажань безробітних, то зазвичай волиняни шукають вакансії продавця, підсобного робітника, кухаря, вантажника та бухгалтера.

Під час карантину також зазнала змін організація профнавчання безробітних. Станом на 30 липня усього навчалося 803 особи.

Читайте також: Як змінився ринок праці на Волині під час карантину. ІНФОГРАФІКА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024