Брати Суркіси причетні до виведення коштів з Приватбанку, – американські розслідувачі

02 Серпня 2020, 09:28
1322

Агентство Kroll виявило схему, як ексвласник Приватбанку Ігор Коломойський разом із братами Суркісами виводив кошти з Приватбанку під час націоналізації.

Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на американське видання Chicago morning star, яке опублікувало фрагмент розслідування агентства Kroll.

Зазначається, що у 2008-2010 роках низка компаній, пов'язаних із Приватбанку, отримали від кіпрської філії банку позики на загальну суму 361 млн доларів.

«Позики на загальну суму 361 мільйон доларів США були згруповані частинами, в рамках яких позики видавалися з різницею у кілька хвилин, відразу після чого вони були спрямовані через мережу транзакцій між рахунками пов’язаних компаній, у яких немає очевидної комерційної мети», – йдеться у розслідуванні.

За версією Kroll, далі ці кошти були депоновані в Приватбанку на термін до двох років, після чого їх перерахували на депозитні рахунки шести компаній, зареєстрованих в юрисдикції Британських Віргінських островів в один і той же день і за однією і тією ж адресою.

Читайте також: Палиця Коломойського: родинний бізнес депутата й олігарха

Зокрема, йдеться про офшорні компанії Sofinam Investments LLP, Lumil Investments LLP, Berlini Commercial LLP, Camerin Investments LLP, Sunnex Investments LLP і Tamplemon Investments LLP.

Kroll cтверджує, що всі шість депозитних рахунків ведуть до братів Суркісів – партнерів Коломойського.

«Ці шість власників рахунків становили близько 80% від загальної суми, внесеної в заставу на депозитах на Кіпрі, на загальну суму 245 мільйонів доларів. Відсотки, отримані по депозитах, були значно вищі, ніж відсотки за кредитами», – вказує Kroll.

Підкреслюється, що позики, які були видані і які були спрямовані на рахунки вкладників, наразі погашені, але джерело коштів, за якими вони були погашені, ще не до кінця зрозуміле, «оскільки в ньому задіяно кілька рівнів переробки кредитів».

Зазначається, що за цією схемою з Приватбанку вивели близько 150 млн доларів, включаючи кредитні кошти і відсотки. Згідно зі звітом Kroll, ці кошти перевели на низку рахунків у Банку Кіпру.

Читайте також: Колишні власники відмили майже 800 мільйонів доларів, – «Приватбанк»

Розслідування Kroll проводили у 2016-2017 роках.

Довідка. Операція bail-in щодо Приватбанку – примусова конвертація депозитів у нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час націоналізації банку, а потім зрештою з усіма «старими» акціями банку (загалом – 100%) були викуплені державою (в особі Мінфіну) за 1 грн.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024