Дитсадок на Волині вчить інших фінансової самостійності

04 Серпня 2020, 14:41
1936

Бюджетна децентралізація в дитсадку Жидичинської об'єднаної територіальної громади зацікавила червоноградців.

Про це розповідають у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Бюджетна децентралізація – один із найбільших здобутків децентралізаційної реформи. В цьому на практиці пересвідчуються керівники багатьох закладів освіти і культури на Волині.

«З легкої руки консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України Василя Грома в області розпорядниками коштів стають навіть дитсадки. Як, до прикладу, ДНЗ «Веселка», що у селі Жидичин – адміністративному центрі Жидичинської сільської територіальної громади, що на Ківерцівщині», – йдеться у повідомленні.

На фінансову самостійність дитсадка його завідувачка Лідія Михальчук зважилася два роки тому і, як зізнається сама, поки жодного разу про це не пошкодувала.

Досвід фінансової самостійності ДНЗ «Веселка» виявився настільки вдалим, що перейняти його хочуть не лише дошкільні заклади Волині, але Червоноградської ОТГ, що на Львівщині.

Посприяли у цьому у Волинському регіональному відділенні Асоціації міст України. Відвідини жидичинської «Веселки» стали можливі в межах виїзної консультації, організованої Волинським РВ АМУ у рамках проєкту «ПУЛЬС», що його Асоціація міст України втілює за підтримки USAID. Захід відбувся з дотриманням карантинних вимог і соціальної дистанції.

Гостей із Львівщини зустрічали і ділилися досвідом завідувачка ДНЗ Лідія Михальчук, бухгалтерка дитсадка, консультант з бюджетних питань Василь Гром та виконавча директорка РВ АМУ Мар’яна Конончук.

Зустріч розпочав пан Гром, ознайомивши присутніх із правовими засадами фінансово-господарської самостійності дошкільних закладів освіти. Зокрема, він звернув увагу присутніх на економічні передумови переходу дошкільних закладів освіти на самостійне ведення бухгалтерського обліку і фінансової звітності; досвід функціонування окремих дошкільних закладів освіти Волинської області.

Про досвід організації фінансово-господарської діяльності дитсадка в умовах повної фінансової самостійності колегам розповіла завідувачка ДНЗ.

Зокрема, пані Михальчук зробила акцент на етапах переходу дошкільного закладу на повну фінансову самостійність, становленні нових фінансово-господарських взаємовідносин дошкільного закладу з виконавчим комітетом та сільрадою в умовах повної фінансової самостійності, налагодженні співпраці дитсадка з постачальниками товарно-матеріальних цінностей та надавачами послуг, їх економічній ефективності.

Не оминула пані Михальчук увагою змін, що відбулися в організації виховного процесу в умовах повної фінансової самостійності, розповіла про роботу і роль батьківського комітету дошкільного закладу.

Про особливості та етапи переходу на самостійне ведення закладом бухгалтерського обліку та формування фінансової звітності розповіла бухгалтерка дошкільного закладу. Серед іншого, вона поділилася досвідом застосування програмного продукту з ведення бухгалтерського обліку та фінансової звітності «Бюджет UA».

Потому консультант «ПУЛЬСу» Василь Гром підняв тему економічної ефективності надання повноважень щодо повної фінансової самостійності закладу в частині використання бюджетних коштів.

І волиняни й гості з Львівщини були приємно вражені побаченим і почутим. А виконавча директорка Волинського РВ АМУ Мар'яна Конончук, резюмуючи зустріч, висловила сподівання, що і в Луцькій ОТГ, частиною якої згодом стане Жидичинська, візьмуть на озброєння досвід самостійного фінансового господарювання жидичинського дитсадка «Веселка», який дає 100-відсотковий результат і припав до душі й освітянам-дошкільникам із сусідньої області.




Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024