Україна суттєво скоротила експорт плодово-ягідної продукції
За січень-червень 2020 року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму 95 мільйонів доларів США. Це на 18 % менше, ніж за відповідний період минулого року.
Про це поінформував старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький, пише agronews.ua.
Як і раніше, понад 95% вартості в товарній структурі нашого експорту продукції цієї групи продовжують формувати волоські горіхи (очищені та в шкаралупі), заморожені фрукти (переважно, ягоди), а також зерняткові плоди, зауважив експерт.
Основною причиною зниження доходів українських експортерів фруктів стало скорочення обсягів продажу зазначених товарних позицій у порівнянні з 2019 роком, пояснив Богдан Духницький.
Майже на третину зменшилось постачання за кордон волоських горіхів – з 33 до 22 тисяч тонн. Експорт яблук і груш скоротився більш ніж у 4 рази – з 42 до 10 тисяч тонн. Водночас продажі на зовнішніх ринках заморожених плодів і ягід українського виробництва знизились на 5% – з 18 до 17 тисяч тонн.
На друге півріччя 2020 року зберігається невизначеність, оскільки не виключене повторне запровадження карантинних обмежень в осінні місяці, а конкретний потенціал експорту Україною яблук, волоських горіхів та ягід стане зрозумілим наприкінці літа, спрогнозував Богдан Духницький.