Чи бути опалювальному сезону? – обговорили боргову кризу в тепловиків

11 Серпня 2020, 13:13
1408

Відбувся круглий стіл на тему «Боргова криза у тепловиків: чи бути опалювальному сезону?»

Захід організували 11 серпня. Про це повідомили в управлінні зовнішніх комунікацій АТ «ВОЛИНЬГАЗ».

На круглому столі можна було почути відповіді на гострі питання, які постали перед новим опалювальним сезоном: поточний стан заборгованості підприємств ТКЕ та ТЕЦ. Чи розпочнеться опалювальний сезон вчасно? Вплив стану підприємств ТКЕ на місцеві бюджети. Яку ціну платять громади? Причини виникнення боргів: спецрахунки як форма кріпацтва галузі. Джерела погашення існуючої заборгованості: можливі сценарії.

Напередодні опалювального періоду заборгованість на газовому ринку досягла критичної межі в 114 мільярдів гривень – це призведе до банкрутства підприємств критичної інфраструктури й колапсу галузі. Найбільша частка боргів – майже 45 мільярдів гривень – припадає на державні та комунальні підприємства теплоенергетики. 

Через накопичені борги за газ – рекордні за всю історію країни – у підприємств ТКЕ дуже великі ризики неотримання газу взагалі, або відключення їх від газу в зимовий період. 

Борги інших споживачів газу становлять майже 40 мільярдів гривень. Вони виникли не через погану фінансову дисципліну споживачів газу, а виключно через вади та помилки державного регулювання ринку газу – в тому числі й через зловмисні неправомірні дії щодо учасників ринку з боку попередньої влади. 

На газовому ринку боргують всі – крім однієї компанії – все добре у монополіста газового ринку НАК «Нафтогаз України». Менеджери цієї компанії звітують про її мільярдні прибутки, роздуті внаслідок штучних боргів – для того, щоб виписувати собі мільярдні премії. Такі дуті прибутки утворюються через борги  простих людей та всіх інших учасників ринку, в першу чергу підприємств ТКЕ.

Борги за газ не дозволяють підвищити зарплати для фахівців теплокомуненерго, підприємств газорозподілу, інших учасників технологічного ланцюжка по доставці газу від свердловини до осель. Наразі фахівці відправляються на роботу за кордон, в Україні вже не вистачає наставників, які можуть навчити нових працівників в разі покращення ситуації із оплатою труда. 

Якщо штучні борги минулих періодів виставлять в рахунках для 13 мільйонів родин споживачів газу – то на кожну родину припаде по 10 тисяч додаткових платежів. Це стане даниною на адресу єдиної газової монополії. Керівники цієї монополії знову отримають премії – кожна з яких дорівнює бюджету середнього українського міста, який дозволяє утримувати теплокомуненерго для тепла в школах та лікарнях.

Оздоровити газовий ринок шляхом різкого підняття цін та тарифів неприпустимо. Щоб виправити ситуацію без застосування механізмів списання безнадійних боргів, необхідно напередодні опалювального періоду підняти тариф на тепло як мінімум у 2,5 раза.

Для оздоровлення ринку електроенергетики та збереження цін на електрику на діючому рівні в липні Верховна Рада приняла рішення списати борги на суму 30 мільярдів гривень. Аналогічне рішення ВР щодо ринку газу не потребує коштів з держбюджету, та стабілізує ТКЕ для сталого проходження опалювального сезону без різкого зростання тарифів та цін.

Списання заборгованості підприємствам ТКЕ дозволить їм вийти зі стану фактичного кріпацтва у НАК «Нафтогаз України» і підвищить рівень платежів цих підприємств до бюджету. Окрім того, забезпечить їм можливість проводити вчасно ремонти та модернізацію для підготовки до опалювального періоду.

Оператор ГТС та НАК «Нафтогаз України» намагаються просунути альтернативний законопроект 3800 який не вирішує проблеми всієї галузі, а є лише набором забаганок цих компаній, які намагаються використати Верховну Раду для вирішення лише власних проблем та покращення ситуації лише для себе за рахунок як споживачів так і інших учасників ринку

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024