Спиртзаводу на Рівненщині скоро виповниться 115 років

14 Серпня 2020, 14:40
2649

Зірненському спиртзаводу, що на Березнівщині у Рівненській області, невдовзі виповниться 115 років. За цей час невелика гуральня виросла у потужне підприємство, що надає робочі місця місцевим жителям, розвиває інфраструктуру та дбає про добробут. 

Спиртзавод безоплатно постачає воду у місцеву тублікарню, дитсадочок, школу і частину житлового сектору, допомагає з її підведенням – повідомляє «ЧаРівне».

Також на підприємстві оновлюють потужності, готуються відреставрувати водонапірну башту, яка є історичною пам'яткою села, та хочуть очистити поля фільтрації від відходів, що накопичувались десятки років. 

1

 

«Наше підприємство підтримує зв'язок із громадськістю села, активно долучається до розвитку інфраструктури, здійснює партнерство з установами, організаціями та закладами населеного пункту. На державному підприємстві «Зірненський спиртзавод» майже всі працівники – жителі села Зірне, багато хто із них продовжують роботу на підприємстві – династійно, адже тут працювали їхні дідусі та батьки», – розповів виконувач обов'язків директора «Зірненського спиртзаводу» Роман Яцик

 


 

На Зірненському спиртзаводі працює 150 людей, серед них 20 сімей. Тут працівники отримують гідну заробітну плату, вони забезпечені спецодягом, питною водою. Мають можливість оздоровлюватися, брати участь у культурній програмі, екскурсіях та навчати дітей коштом підприємства.

 

«Це дає мотивацію людям іти працювати на завод, адже у нас потужна команда фахівців і професіоналів, які передають свої знання та вміння молодому поколінню. Ми маємо можливість навчати дітей наших працівників безкоштовно у вишах нашої галузі з подальшим їх працевлаштуванням на підприємстві. Молодь бачить, що має упевненість та стабільність у завтрашньому дні, коли їм не треба їхати на заробітки за кордон», – розповіла голова первинної профспілкової організації підприємства Валентина Галайчук.

На підприємстві турбуються не тільки про нинішніх працівників, а й тих, хто вже на пенсії. Жодні урочисті збори з нагоди професійних свят не відбуваються без ветеранів праці.


 

«Адміністрація та профспілковий комітет не забувають про робітників, які вже на заслуженому відпочинку, допомагають матеріально, запрошують разом з внуками на дитячі ранки та екскурсії», – каже ветеран праці Ніна Зінкевич, що пропрацювала на заводі 26 років. 

Потужності заводу постійно осучаснюють та нарощують, до прикладу, з березня розпочали реконструкцію головного спиртосховища та дріжджового відділу, йдуть роботи з будівництва нового бродильного відділення. Таким чином до роботи на підприємстві можна буде залучити більше працівників. 

Читайте також: У Луцьку вилучили партію незаконного спирту

 

«Цех вже не новий, обладнання постійно виходить з ладу, через це ми вирішили взятись на оновлення відділів та устаткування. А за рахунок цього покращити якість роботи», – зазначив головний інженер заводу Вітлай Сударіков

На жаль, спиртова промисловість тягне за собою низку екологічних проблем. У Зірному за десятки років роботи заводу зібрались тонни відходів на полях фільтрації, які займають чималу площу та виділяють неприємний запах. Однак, сучасні технології дозволяють позбутись проблеми. Тож на заводі обіцяють, що вже за рік перероблять відходи на чисту воду та цінне паливо.

«Ми поставили собі на цей рік ціль, якщо не повністю, то на 95% позбавитись від негативу, який накопичився. Ми уклали договір з київською фірмою та почали роботи – проводимо обробку полів фільтрації спеціальними біопрепаратами. Кінцева ціль – отримати чисту воду та осад, який також має товарну цінність», – зауважив теплотехнік спиртзаводу Іван Полюхович

Читайте також: Луцька горілка підкорює Європу

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024