«Не бачу передумов для курсу 30 гривень за долар», – міністр фінансів України

16 Серпня 2020, 13:25
Сергій Марченко 777
Сергій Марченко

Міністр фінансів України Сергій Марченко не бачить передумов для досягнення курсу 30 UAH/USD, як і інструментів, за допомогою яких будь-хто може вплинути на рух курсу в цьому напрямку.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу Фокус.

За словами міністра, з огляду на карантин обсяги імпорту в Україну знизилися на 18%, тоді як експорт впав тільки на 6%.

«Це фактично вирівняло платіжний баланс держави. Відтік валюти з країни зменшився, і це знижує тиск на валютний ринок», – підкреслив Міністр.

Читайте також: Курс валют у банках Луцька на 16 серпня

За його словами, країні потрібен курс гривні, що забезпечує макроекономічну стабільність

«Якщо для ревальвації або девальвації будуть підстави, такі процеси повинні відбуватися поступово, не створюючи шокової ситуації на ринку», – вважає Сергій Марченко.

На його думку, інфляція понад 10% є неадекватним показником.

«Потрібно знаходити баланс між бажаннями стимулювати зростання ВВП за рахунок інфляційної складової та запуском кредитування економіки за низькими ставками», – зазначив міністр.

Він вважає, що перед країною відкривається перспектива економічного відновлення, про що свідчить зростання роздрібної торгівлі, тобто – споживчого попиту.

«Після досягнення у травні пікового значення знижуються темпи падіння промислового виробництва. Липень повинен продемонструвати висхідні показники», – підкреслив Сергій Марченко.

На його думку, попит на основні позиції експорту дозволяє Україні пережити кризу відносно стабільно.

«Потреба в продовольстві і ціни на нього в світі збереглися на колишньому рівні. Ціни на метал відновлюються через зростання попиту з боку Китаю. Є підстави сподіватися, що Україна спокійно пройде критичну фазу», – зазначив міністр фінансів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024