У газорозподільній системі Волині протестували «зелений» водень. ФОТО

20 Серпня 2020, 18:00
2728

У газорозподільній системі на тестовому майданчику в місті Рожище протестували «зелений» водень.

Експеримент відбувся 20 серпня. Досліди проводили в рамках EU Hydrogen Strategy, до якої долучилася Регіональна газова компанія «Волиньгаз».

Головною метою цього експерименту було перевірити, чи можна використовувати водень як альтернативний вид енергії.

Підготовка до цього дня тривала чотири місяці. На території тестового майданчика фахівці облаштували дослідний макет системи газопостачання. Під час експерименту працівники здійснили продувку полігону інертним газом, заповнили їх воднем з концентрацією до 99%.

До участі в заході долучилися: Сергій Галянт (в.о. голови правління «Волиньгазу»),  Павло Козюк (технічний директор «Волиньгазу»), Андрій Цибульський (головний інженер «Волиньгазу»), Олена Павлова (доктор економічних наук, завідувач кафедри аналітичної економіки та природокористування СНУ ім. Лесі Українки), Костянтин Павлов (доктор економічних наук, професор кафедри аналітичної економіки та природокористування СНУ ім. Лесі Українки).




 

«Сьогодні відкривається новий листок в історії «Волиньгазу». Компанія доєдналася до європейського проєкту реалізації нових видів енергії для транспортування газорозподільними мережами. Ми хочемо отримати результат, чи можливо здійснювати транспортування водню до кінцевого споживача, подивитися, як він буде реагувати на метал, на якісні показники. Цікаво, чи доб’ємося ми результату, що пов’язаний з коефіцієнтом корисної дії самого водню, як новітньої енергії, як альтернативу природному газу», – розповів Сергій Галянт.

Протягом 24 годин за системою спостерігатимуть науковці, які фіксуватимуть усі необхідні дані.

Читайте також: «Луцьктепло» боргує за доставку газу понад 12 мільйонів гривень

Дослід на Волині є лише частиною великої комплексної програми. Такі тестування вже проводили в Житомирській, Івано-Франківській, Дніпропетровській областях. Сьогодні ця естафета перейшла на Волинь. На черзі наступний етап, який відбудеться в Харківській області. Загалом у дослідженні беруть участь п’ять обласних центрів України.

«Наразі не йдеться про застосування в побуті, адже ми лише починаємо дослідження. Ми хочемо все дослідити на теоретичних знаннях, в лабораторних умовах. У результаті ми повинні зрозуміти, до якого відсотку концентрації можна підмішувати водень у склад газу для нормального обліку, нормального спалювання. Коефіцієнт корисної дії водню значно більший від природного газу. В майбутньому ми хочемо досягти зменшення кількості викидів, підвищити енергоефективність мережі, здешевити для кінцевого споживача вартість таких послуг», – пояснив Сергій Галянт.

Експерти сподіваються досягти широкого використання водню та на заміну ним інших видів енергії до 2050 року.

Схожі проєкти вже працюють у кількох європейських країнах, зокрема в Італії, Данії, Нідерландах, Великій Британії, Німеччині.









 

Читайте також: У Луцьку до Нового ринку курсуватиме ще одна маршрутка

 

Катерина СІТОВСЬКА

Фото Катерини Сітовської та пресслужби РГК «Волиньгаз»

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024