Новий ринок газу в Україні: що змінилося з 1 серпня

21 Серпня 2020, 14:00
1839

В Україні продовжують обговорювати зміни на газовому ринку. З 1 серпня українці, які є споживачами природного газу, отримали змогу бути учасниками нового ринку газу.

Про це говорили під час онлайн-пресконференції, присвяченої старту ринку природного газу для населення, 18 серпня. Бізнес.Район занотував найважливіше.

Спікери «Нафтогазу» допомогли розібратися із переліком важливих для споживачів змін.

Що змінилося для споживачів газу з 1 серпня

З 1 серпня більше немає єдиної ціни на газ для людей. Кожна постачальна компанія встановлює свою ціну до початку місяця постачання. Однак споживачі відтепер можуть легко змінити постачальника газу.

«Більше єдиної ціни не буде, тобто кожен постачальник, в залежності від того, де він купував ресурс, яку націнку він буде враховувати, буде виставляти ціну для населення. Кожен постачальник за п'ять днів до початку місяця постачання повинен свою ціну опублікувати», – пояснює директор ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» Максим Рабінович.

За словами посадовця, у разі, якщо клієнт не задоволений ціною він може легко змінити постачальника.

«Це дуже важливий факт вільного ринку, бо зараз національний регулятор розробив процедуру, яка допомагає змінити постачальника за три дні. При цьому, це можна зробити, не виходячи з дому. Це – мінімальний пакет документів, який приймає новий постачальник і оформлює вас, як свого клієнта», – додає Максим Рабінович.


Хто такий «постачальник останньої надії»

«Постачальник останньої надії» (ПОН) – страховка для споживача, який раптова втрачає постачальника. ПОН може постачати газ терміном до 60 днів. Він не конкурує з іншими постачальниками ціною, бо не зацікавлений залучати клієнтів. 

Якщо «постачальник останньої надії» не має клієнтів, це означає, що ринок працює злагоджено.

«Кожен постачальник має можливість відмовити клієнту у постачанні газу, якщо він не сплачує за рахунками. Якщо постачальник вирішить, що він не зацікавлений цьому бізнесі, він хоче піти з ринку, дуже важливо, щоб населення було з ресурсом газу. Для цього на ринку прийнятий такий інструмент, як «постачальник останньої надії», – каже Максим Рабінович.

За словами керівника, найближчим часом національний регулятор затвердить механізм, за яким споживачі автоматично переходитимуть до послуг ПОН, якщо виникне така потреба. Для цього не треба буде укладати додаткових договорів. Протягом 60 днів, коли газ постачатиме ПОН, споживач повинен знайти для себе нового постачальника.

Який прогноз цін на газ та від чого вони залежать

На ціну газу впливає перелік чинників, основний з яких – це попит. Можна сказати, що ціну визначає баланс попиту та пропозиції на ринку. Таким чином, ціни на газ – циклічні.

Ціни в Україні прив’язні до імпортного паритету, доки немає індикатора ціни всередині країни (наприклад, ліквідної біржі). У «Нафтогазі» кажуть, що орієнтуються на ціну ринку, а не встановлюють цю ціну.

«Більшість клієнтів, а це 12 мільйонів домогосподарств, вже споживає газ, але не знає, яка ціна у них буде у серпні місяці. І це, в нашому розумінні, є суттєве порушення ринкових умов», – вважає Максим Рабінович.

Читайте також: Новий ринок газу: як споживачу не втратити гроші


Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024