Конфлікт мешканців та бізнесмена у луцькому будинку: депутати провели виїзне засідання

21 Серпня 2020, 17:02
Конфлікт на Кравчука: депутати провели виїздне засідання комісії 1010
Конфлікт на Кравчука: депутати провели виїздне засідання комісії

Вже кілька місяців жителі ОСББ «Кравчука 15» намагаються заборонити незаконне будівництво одного з власників.

Постійна комісія міської ради з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією, депутатської діяльності, етики та регламенту 21 серпня виїхала на місце, аби розібратися з ситуацією. Про це Район.Луцьк повідомила жителька будинку Анна Єкименко-Поліщук.

«Квартиру № 23 по Кравчука, 15 купили у 2019 році. Тоді ж розпочалися внутрішні ремонті роботи. Мешканці почали бити на сполох, адже видно було, що власник здійснює перепланування, однак воно не несло загрози для будинку, а тому конфлікт вичерпали», – розповів голова правління ОСББ Віталій Гомон.


«Насправді тоді люди, які робили ремонт, без попередження вимикали світло, опалення та навіть газ у будинку. Хоча в цей момент інші сусіди могли готувати їсти і це було дуже небезпечно», – розповідає жителька Наталія Єкименко.

В листуванні власники заявляли, що хочуть облаштувати у будинку кав’ярню. Проте члени ОСББ були проти. Ситуація загострилася, коли представник власниці Олександр Лавренчук разом з будівельною бригадою намагалися з болгарками потрапити на територію ОСББ. Тоді ж викликали поліцію та інші контролюючі органи.

В ОСББ приватизована земля, тож без дозволу зборів права будувати зовнішні сходи, чи доріжку від них новий власник квартири не має. Це підтвердила сьогодні й головна спеціалістка відділу регулювання земельних відносин управління земельних ресурсів Луцької міської ради Алла Чемерис.

За її словами у мерію ніхто з заявою про надання дозвіл чи відчуження земельної ділянки не звертався.

Немає документів від власника й в управлінні архітектури і містобудування ЛМР.

«Це самобуд у самому брутальному його прояві», – прокоментував ситуацію керівник відомства Веніамін Туз.

Заступник начальника відділу ДАБІ Сергій Літвицький також зауважив, що у його структуру ніхто не звертався, а тому ніяких дозволів не існує. Проте, як виявилося, квартиру таки вивели з житлового фонду.

За словами заступника міського голови Костянтина Петрочука таких проблемних об’єктів чимало і у більшості з них фігурують одні й ті ж прізвища реєстраторів та підприємства в Маневицькому районі. Власне, зараз Луцька міська рада виноситиме питання й на сесію щодо діяльності цього підприємства та звертатиметься в Мінюст.

Це радять зробити й членам ОСББ, адже їх земля приватизована й вони мають самі захистити свої інтереси. Голова комісії Андрій Козюра порадив невідкладно розпочати роботу, аби скасувати рішення про виведення квартири з житлового фонду.

До слова, під час конфлікту 7 липня адвокат власника запевняв, що у квартирі планують обладнати торгово-офісне приміщення. Згодом, під час приватних розмов з мешканцями переконував, що у квартирі зроблять офіс. Натомість по документах наразі квартира №23 за адресою Кравчука, 15 – торгове приміщення й належить Аллі Храмцовій.

До слова, ОСББ провели загальні збори, під час яких прийняли рішення заборонити будь-які будівельні роботи. Проголосувати дали можливість й власнику квартири №23.

«Ми запрошували представника на сьогоднішню комісію. Давали його контакти в мерії, однак він вирішив не приходити», – каже Наталія Єкименко.

Тож у підсумку депутати міської ради зауважили, що будь-яке будівництво на території ОСББ буде незаконним, адже погодження немає. Також порадили звернутися в юстицію з приводу законності виведення квартири з житлового фонду, а також у прокуратуру. Вони пообіцяли надати необхідний супровід та інформацію щодо подальших дій ОСББ, аби на законних підставах завершити конфлікт.

Депутати пообіцяли тримати на контролі ситуацію та залишили свої контакти, аби у разі виникнення проблем можна було їх запросити на збори.

Читайте також: Що просять в міської влади підприємці, які облаштувалися на Новому ринку


Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024