Арбітраж з ЄС щодо лісу-кругляка може коштувати Україні до мільйона євро

22 Вересня 2020, 17:45
872

Арбітраж щодо спору між Україною та ЄС про заборону експорту необробленої деревини може обійтися Україні до мільйона євро.

Про це заявив заступник міністра економіки України – торговий представник Тарас Качка, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Звіт до копійки ми можемо подати після того, як арбітри подадуть report і ми сплатимо всі виставлені арбітрами і супутніми постачальниками послуг рахунки, але думаю, що це буде кілька сотень тисяч сумарно, в межах мільйона. Точну цифру можна буде назвати через два-три місяці», – сказав він.

Качка уточнив, що на організацію арбітражу вже пішло кілька сотень тисяч євро.

За словами торгового представника, головний аргумент України в суперечці пов'язаний з тим, що заборону на експорт лісу-кругляка слід оцінювати не тільки в контексті ст. 35 Угоди про асоціацію з ЄС (про заборону обмежень експорту в торгівлі між сторонами), але і в контексті розділу з торгівлі та сталого розвитку (щодо співробітництва у сфері навколишнього середовища).

«Наша позиція слабка з точки зору того, що стаття 35 Угоди про асоціацію не дотримана, де прямо сказано: будь-які обмеження на експорт заборонені. Але в ширшій площині, ніж торгівля, у нас сильна позиція. Ми очікуємо від арбітрів звіту, з якого можна було б показати Європейській комісії, уряду і парламенту України, як іншим способом досягти цілей, яких ми домоглися через заборону на експорт лісу, так, щоб він відповідав Угоді про асоціацію», – зауважив Качка.

Читайте також: У Європарламенті кажуть про загрозу безвізу з Україною

Заступник міністра економіки очікує, що звіт арбітражної групи у справі буде оприлюднений протягом місяця.

До слова, рік тому ЄС офіційно попросив провести консультації з Україною в рамках Угоди про асоціацію щодо її мораторію на експорт необробленої деревини. Заборона на експорт лісу-кругляка порушує Угоду про асоціацію.

У історії ЄС це перший прецедент арбітражу з державою-партнером за торговельною угодою. Досі держави-порушники завжди погоджувалися ліквідувати порушення, не доводячи до стадії арбітражу.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024