«Будинок від Зеленського» оплатила фірма з дорожнього картелю, пов'язана із мером Одеси

24 Вересня 2020, 10:25
1714

Чотирьохкімнатний будинок, який подарували багатодітній сім’ї з Боратина Луцького району, оплатив найбільший підрядник Укравтодору компанія «Автомагістраль-Південь».

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці проєкту «Ліга антитрасту».

Президент Зеленський, перебуваючи з робочим візитом на Волині, вирішив проблему з житлом для однієї з багатодітних родин регіону. Він попросив ТОВ «Автомагістраль-Південь»  взяти на себе витрати на допомогу з житлом. Фірма оплатила чотирьохкімнатний будинок забудовнику.

ТОВ «Автомагістраль-Південь» – найбільший підрядник Укравтодору, який з початку 2020 року отримав з державного бюджету підрядів на більш ніж 13 мільярдів гривень за президентською програмою «Велике будівництво».

«Автомагістраль – Південь» – лідер дорожнього картелю, який освоює бюджетні, в тому числі антикоронавірусні, мільярди в умовах відсутності конкуренції та конкурентів, завдяки «заточкам» Укравтодору, в супроводі очільника якого президент і здійснює «робоче турне» Україною.

Читайте такожБагатодітній сім'ї подарували будинок у Боратині

Щодо цієї компанії Антимонопольний комітет під керівництвом наближеної до президента людини, здійснює дослідження на предмет участі останньої в змовах на дорожніх тендерах. Також ЗМІ пов’язують «Автомагістраль-Південь» з оточенням мера Одеси Геннадія Труханова, в тому числі з колишнім тестем російського олігарха Романа Абрамовича, однак в самій компанії цей зв’язок спростовують.

За даними «Ліги антитрасту», «Автомагістраль-Південь» – підрядник, що закладає у вартість ремонту та будівництва дороги за бюджетні кошти вартість будівельних матеріалів на 20-50% дорожче за ту, за якою їх придбали компанії з його орбіти.

«Автомагістраль-Південь» – фігурант чисельних кримінальних розслідувань різних правоохоронних органів, починаючи від поліції, податкової та СБУ, закінчуючи НАБУ щодо ухилення від сплати податків, розкрадання бюджетних коштів, передачі 15% відкатів укравтодорівцям, завищення цін на будівельні матеріали, використання «фіктарів та конвертів» тощо.

«Ліга антитрасту» вважає, що така поведінка гаранта ставить під сумнів можливість проведення чесних та прозорих тендерів в Україні. Президент повинен припинити порушення антикорупційного та антимонопольного законодавства, та утриматись від рекламування приватних компаній-підрядників та прийняття будь-якої матеріальної допомоги від учасників тендерних закупівель в рамках його програми «Велике будівництво» (і не тільки).

Нагадаємо, що ТОВ «Автомагістраль-Південь» у 2017 році заробила на будівництві волинських доріг 649 мільйонів гривень, обігнавши таким чином місцеві компанії. За даними бізнес-пошукового ресурсу Youcontrol, «Автомагістраль-Південь» створено 2006 року і належить вона двом одеситам Валерію Короткову і Олегу Наливанному. ЗМІ тісно пов’язують її з мером Одеси Геннадієм Трухановим.

Читайте також: Королем волинського асфальту виявився мер Одеси, – ЗМІ

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024