Підприємства Волині боргують понад 26 мільйонів гривень зарплати працівникам

25 Вересня 2020, 15:16
Засідання 567
Засідання

У Волинській облдержадміністрації обговорили стан погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах області.

Про це інформують на сайті Волинської ОДА.   

За інформацією начальника управління економічного розвитку та торгівлі облдержадміністрації Сергія Халецького, загалом в області спостерігається позитивна динаміка із погашення заробітної плати на підприємствах. Зокрема, за статистичними даними станом 1 серпня 2020 року сума заборгованості з виплати заробітної плати перед працівниками економічно активних підприємств та організацій області становила майже 40,3 млн грн, станом на 22 вересня цього року (за оперативними даними) – 26,5 мільйона гривень.

Особливу увагу керівників районів заступник голови облдержадміністрації звернув на підприємства, на яких заборгованість із заробітної плати найбільша. До таких підприємств належить ДКП «Лукцьктепло», заборгованість на якому становить майже 6,5 мільйонів гривень, ПАТ «Електротермометрія» (заборгованість майже 5 мільйонів гривень), ДП «Чортківський комбінат хлібопродуктів» державного агентства резерв України (заборгованість 5,7 мільйонів гривень), КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька» Волинської обласної ради (майже 2,5 мільйонів гривень), ВП «Санаторій «Шахтар» (майже 595 тисяч гривень), філія «Ковельська дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Волинський облавтодор (519 тисяч гривень). На окремих з цих підприємств протягом останніх двох місяців не вжили жодних заходів із погашення заборгованості, на інших – це зробили повільними темпами.

Натомість позитивна динаміка щодо погашення заборгованості із заробітної плати, за словами Олександра Троханенка, спостерігається на волинських шахтах та ДП «Волиньвугілля» – загалом протягом останніх двох місяців вона зменшилася майже на 60%.

Своєю чергою, начальник управління Держпраці у Волинській області Андрій Смоляров повідомив про вжиті заходи щодо ліквідації заборгованості на економічно активних підприємствах.  

«Усі підприємства-боржники включені у графік перевірок на наступний 2021 рік. Разом з тим, позапланові перевірки проводяться у випадках наявних скарг громадян», – зазначив начальник управління Держпраці у Волинській області Андрій Смоляров.

Відтак, управління Держпраці у Волинській області провела контрольний захід з питань додержання законодавства про працю щодо строків виплати заробітної плати працівникам ТзОВ «М.Ж.К.». Під час проведення інспекційного відвідування встановили, що заборгованість із виплати заробітної плати працівникам станом на 16 вересня 2020 року складає трохи більше, ніж 1,9 мільйона гривень. Як зазначив Андрій Смоляров, також встановили, що по мірі надходження коштів виплати заробітної плати працівникам проводяться.

«Невиплата заробітної плати безпосередньо впливає на фінансове становище та життєвий рівень населення, а також несе загрозу негативних наслідків і для держави у вигляді втрати висококваліфікованих спеціалістів, вимушеного скорочення виробництв, зростання заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги, зменшення надходжень до бюджетів і соціальних фондів.  Саме тому повинна мати місце економічна відповідальність перед працівниками підприємств», – наголосив Олександр Троханенко.

Читайте також: За час карантину кожен п'ятий українець відмовився від готівки

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024