Плата за доставку газу: що зміниться у січні 2021 року

07 Жовтня 2020, 16:31
2671

1 жовтня розпочався новий газовий рік. Це означає, що АТ «Волиньгаз» формує обсяги споживання газу з 1 жовтня 2019 по 30 вересня 2020 року, які стануть основою для розрахунку платежів за розподіл (доставку) газу.

У січні 2021 року клієнти отримають оновлену платіжку від газорозподільної компанії. Про це нагадують користувачам у пресслужбі АТ «Волиньгаз». 

Плата за розподіл газу не є новим платежем. Ці кошти споживачі сплачували завжди і вони були включені у вартість кубометра газу. Лише з початку 2020 року, у зв’язку з реформуванням ринку газу в Україні за європейськими стандартами, цю плату винесено в окрему квитанцію – як окрему послугу для кожного користувача газу.

До речі, систему нарахування плати за розподіл газу рівними частинами впродовж року було створено в інтересах споживачів: це дозволяє зменшити фінансове навантаження в осінньо-зимовий період.

Крім того, з 1 січня 2020 року вартість послуги розподілу газу визначається для кожного споживача у простий та прозорий спосіб. Вона залежить лише від обсягу споживання кожного окремого домогосподарства і її легко можна розрахувати самостійно.

Для цього споживачу газу потрібно свій обсяг споживання у минулому газовому році помножити на тариф АТ «Волиньгазу» – 1, 176 гривень за 1 метр кубічний на місяць (відповідно до змін внесених Постановою НКРЕКП № 1153 від 24.06.2020). Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – це і буде розмір щомісячної платні за доставку газу. Також нова тарифна модель є гнучкою до динаміки споживання газу кожним учасником ринку.

Читайте також: Волинян закликають передавати показники та сплачувати за доставку газу онлайн

Плата за розподіл (доставку) газу – це не «гроші за труби», як у нас часто вважають. Це – життєво необхідні кошти для утримання газового обладнання й мереж, їх осучаснення, виконання капітальних реконструкцій та поточних ремонтів, підтримку належного тиску газу, аби блакитне паливо надходило до кожного споживача.

 Послуга розподілу (доставки) газу, яку надає АТ «Волиньгаз», полягає насамперед у тому, що кожен споживач має на своєму газовому обладнанні належний тиск газу для безперебійного функціонування усіх приладів. За даними дослідження Центру Разумкова, проведеного у вересні цього року, лише 0,7% опитаних українців стикались із перериванням газопостачання і ще 3,2% мали такі випадки час від часу. Отже, розподіл природного газу залишається найстабільнішою серед усіх комунальних послуг.

Коли ми говоримо «плата за доставку», то насправді йдеться про підтримку безперебійного газопостачання для всіх споживачів. До цього процесу залучений увесь комплекс мереж та регулюючого устаткування, які обслуговує АТ «Волиньгаз». А станом на сьогодні – це 7,7 тисячі кілометрів розподільних газопроводів, через які газ надходить до 240 тис. споживачів.

Наближення нового опалювального сезону викликає серйозну тривогу. У зв’язку з пандемією коронавірусу Україна з березня живе і працює в режимі надзвичайної ситуації. Прагнучи захистити соціально вразливі верстви населення у період карантину, Верховна Рада України встановила тимчасовий мораторій на відключення від газопостачання побутових споживачів, нарахування їм штрафів і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідком цього державного рішення стала глибока криза неплатежів у газовій сфері, яка наростає і вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підготувати мережі й обладнання до осінньо-зимового періоду.

Нині на Волині майже 14 тисяч споживачів понад пів року не сплачують за послугу з розподілу газу.  Загальна сума боргів неплатників становить близько 4 мільйони гривень. З них понад 2 мільйони гривень боргують споживачі, які мешкають у приватних будинках.

АТ «Волиньгаз» не застосовує санкцій за прострочення оплати за послугу розподілу газу, однак під час карантину немає мораторію на стягнення боргів у судовому порядку. В умовах, що склалися, підприємство змушене вдаватися до крайніх заходів: боржникам вже надіслано понад 10 тис. досудових попереджень про необхідність сплатити за надану послугу.

Читайте також: Штучно занижені ціни та маніпуляції: що потрібно знати волинянам про новий ринок газу

На жаль, активно нарощують борги й отримувачі субсидій. Компанія передає структурним підрозділам з питань соціального захисту населення списки споживачів, в яких наявна заборгованість більш як три місяці. У випадку несплати заборгованості – житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

«Компанія «Волиньгаз» дякує всім, хто платить своєчасно, та особливо – клієнтам, які вже сплатили за розподіл до кінця року. Таким чином, вони зменшили фінансове навантаження  для себе у майбутньому опалювальному періоді, а для компанії забезпечили стабільні надходження за тарифом», – зауважив директор комерційний АТ «Волиньгаз» Андрій Карпомиз.

«Волиньгаз» закликає споживачів відповідально дотримуватись платіжної дисципліни. Адже своєчасна оплата послуги розподілу газу – це насамперед кошти за безпеку та комфорт у сезон низьких температур.

 «Сплачуючи за доставку, ви підтримуєте надійну роботу фахівців аварійно-диспетчерської служби. Вони працюють в умовах підвищеної небезпеки 24 години на добу, без вихідних і свят, реагують в середньому на три тисячі викликів щомісяця, виїжджають у найвіддаленіші куточки області, щоб допомогти споживачам газу та вберегти їх від загроз», – пояснив Павло Козюк, директор технічний АТ «Волиньгаз».

Сплачувати за розподіл газу потрібно до 20 числа поточного місяця. Це зручно робити за допомогою онлайн-сервісів 104.ua. Один із найпопулярніших серед споживачів газу – чат-бот 7104ua у Viberhttp://bit.ly/7104uaViber. З його допомогою можна передавати показники лічильників газу й переглядати їх історію, перевіряти нарахування та архів оплат, завантажувати квитанції та сплачувати за газ і розподіл газу.

Офіційно на сайті: https://bit.ly/3lelCH0

Читайте також: Акція «Волиньгазу»: оплати за доставку газу – виграй смартфон

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024