Де шукати нових постачальників газу та як «розпрощатися» зі старим

07 Жовтня 2020, 18:49
2036

З 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення. Тепер побутові споживачі самостійно можуть обирати компанію, яка постачатиме їм блакитне паливо та вільно можуть переходити від одного постачальника до іншого. 

Як змінити постачальника газу? І де взагалі шукати компанії, які пропонують свої послуги на цьому ринку?  Та чи може людина, маючи борги перед попереднім постачальником, перейти до нового?

Відповідь на ці та інші запитання шукали журналісти видання «Бізнес. Район».

Мало хто з пересічних споживачів знає, що право змінити постачальника газу вони мають вже кілька років. Втім раніше, доки ціна на блакитне паливо була фіксованою, а визначена урядом вартість – нижча за ринкову, в цьому не було потреби.  До того ж процедура була складнішою. Тепер ціни відпустили у вільне плавання, спростили механізм переходу від однієї компанії до іншої, тож людям доведеться обирати з-поміж тих, хто запропонує кращий сервіс та нижчі тарифи.



Зазначимо, що обирати можна будь-якого українського постачальника, який має відповідну ліцензію, не обмежуючись регіоном. Чи має компанія ліцензію, можна перевірити на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Важливо, що при зміні постачальника попередня компанія не може вимагати від споживачів жодних виплат чи інших фінансових компенсацій. Щоб під'єднатися до мережі, побутовий споживач повинен мати договір розподілу природного газу з оператором газорозподільного механізму (РГМ).

Нових труб при зміні постачальника прокладати не потрібно.

Цілком логічно, що у багатьох споживачів виникає питання: а де ж шукати постачальника газу? На жаль, зі стартом ринку в країні не створили єдиного майданчика, де б були зібрані пропозиції від усіх гравців цього ринку. В тестовому режимі працює сайт «Газотека», де люди можуть ознайомитися із пропозиціями компанії-постачальників, або ж скористатися мобільним додатком «Енергетика онлайн».

Зазначимо, що наразі у Волинській області є два постачальники газу: «Волиньгаз збут» та «Волиньелектрозбут». У сусідній Рівненщині ситуація гірша – тут на ринок поки що вийшла лише одна місцева компанія – «Рівнегаз збут».


 

Втім, кажуть експерти, нові постачальники й самі знайдуть споживачів через рекламу в медіа та рекламні флаєри у поштових скриньках.

Як змінити постачальника газу?

Щоб змінити постачальника газу, споживачу слід заповнити спеціальну заявку-приєднання на сайті компанії, або ж надіслати йому на електронну скриньку фото заяви, написаної на папері.

Разом із заявою-приєднанням споживач повинен надати постачальнику:

  • документи, якими визначено право власності чи користування на об'єкт (приміщення);
  • документ, що посвідчує особу споживача (паспорт), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
  • інші документи, які може вимагати постачальник (перелік яких має бути визначений на сайті такого постачальника). Наприклад, це може бути останній рахунок за розподіл або постачання газу.

Після цього слід просто чекати, коли компанія повідомить вас, із якого числа постачатиме паливо до вашої оселі.

Після зміни постачальника, попередня компанія протягом шести тижнів повинна надіслати споживачу остаточного рахунка. А він, своєю чергою, у десятиденний термін оплатити рахунок.

При зміні постачальника побутовим споживачам не потрібно надавати жодних довідок про відсутність боргу перед передньою компанією, лише квитанцію про останній платіж.

При укладанні угоди з новим постачальником, договір зі старим розривається автоматично.

Проте, каже координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадської мережі «Опора» Тетяна Бойко, в країні трапляються випадки, коли споживачі, які змінили постачальника, отримали від попередньої компанії рахунки з боргом у кілька тисяч гривень.

Постачальники називають ці суми «температурними коефіцієнтами», які нараховані ще в 2015 році. Чому споживачів повідомили про них лише тоді, коли ті захотіли піти до іншого постачальника – не зрозуміло.

Експертка зазначає, що ці нарахування необґрунтовані, а споживачі можуть сміливо позиватися до суду.

Чи може споживач із боргами змінити постачальника газу?

Може. Втім, перехід до нового постачальника газу не звільняє абонента від оплати боргу. У випадку не погашення заборгованості, попередній постачальник має право позиватися до суду.  

До того ж новий постачальник може відмовитися прийняти абонента із боргами.

Марія МАРТИНЮК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024