Томати, кури та зерно: що дасть Україні нова угода з Британією

09 Жовтня 2020, 11:16
1633 Джерело: сайт Офісу президента України

Угода про політичне співробітництво, вільну торгівлю і партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії сприяє поглибленню економічної співпраці між країнами. 

Угоду підписали під час зустрічі президента Володимира Зеленського з прем'єром Британії Борисом Джонсоном у середу, 8 жовтня, у Лондоні. Переваги такої співпраці описав у блозі «Ліга Бізнес» заступник міністра розвитку економіки та сільського господарства – торговий представник України Тарас Качка.

За його словами, сама Угода повністю базується на положеннях Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Тому, читаючи текст Угоди з Британією, можна впізнати багато знайомих положень з Угоди про асоціацію. 

Підписання цієї Угоди означає, що:

1. Україна зберігає усі напрями співпраці з Британією, які існували в рамках Угоди про асоціацію. Єдиний виняток, зі зрозумілих причин, адаптація законодавства – це унікальний формат співпраці, який існує у відносинах між Україною та ЄС.

2. Україна зберігає режим вільної торгівлі з Британією. Як би не закінчилися переговори між Британією і ЄС, ми гарантовано отримаємо преференційний доступ до ринку Британії.

3. Україна отримає додаткові та кращі умови доступу до ринку ЄС та Британії.

98% всіх українських товарів матимуть вільний доступ на ринок Британії.

«В силу того, що ця Угода є continuity agreement, на жаль ми зберегли ту саму логіку по товарах, що підпадають частковій лібералізації. Тобто кількість товарів, щодо яких діють тарифні квоти, не змінилася. Водночас, мова йде про фактичне збільшення цих тарифних квот. Наприклад, квота на томатну пасту в ЄС-28 складає 10 000 тон. Вона не зменшиться, коли до Британії перестане застосовуватися торговий режим Євросоюзу. А, навпаки, збільшиться на 20%, адже угода з Британією передбачає квоту в 2000 тон для томатної пасти. На всі квотовані товари збільшення складатиме в діапазоні від 13 до 20 %», – пише Тарас Качка. 

Читайте також: Арбітраж з ЄС щодо лісу-кругляка може коштувати Україні до мільйона євро

В абсолютних цифрах – це додаткові 136 200 тонн на рік тарифної квоти на пшеницю, 100 020 тонн на рік кукурудзи та 12 040 тонн на рік м’яса птиці. Таке збільшення в рази більше, ніж частка Британії в торгівлі України з ЄС. За результатами минулого року, Британія була на 12-му місці серед усіх держав-членів ЄС за товарообігом з Україною. Він склав $1,33 млрд, що становить менш як 3% від $46,29 млрд товарообігу з ЄС.

4. Умови доступу будуть дуже швидко розширені.

В Угоді визначено, що її перегляд відбудеться вже через два роки. Крім того, до угоди додана декларація, яка говорить, що переговори про оновлення почнуться вже на другий рік дії Угоди, тобто в 2022 році.

«Фактично це дасть можливість Україні провести оновлення Угоди про асоціацію, а Британії визначити свій формат торгових відносин з Євросоюзом. До того, ж обидві сторони зрозуміють потенціал розвитку торгівлі саме у двосторонньому форматі», – наголошує торговий представник України. 

Нагадаємо, Тарас Качка родом з Волині. Його батьки мешкають у Володимирі-Волинському. 

Більше про це читайте: Син володимирчанина буде працювати в Уряді України

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024