Влада Рожища не хоче амбулаторії, яку відреставрували за 4,7 мільйона гривень від Світового банку

14 Жовтня 2020, 09:45
1811

У Рожищі вже завершують реконструкцію амбулаторії № 2 за кошти Світового банку. Уже виконали 90% робіт, залишилось підвести воду та світло. Вже зовсім скоро у приміщенні сімейні лікарі зможуть приймати пацієнтів. 

Однак невирішеним залишається питання балансоутримувача приміщення та земельної ділянки у 3,5 гектара біля нього. З утворенням Рожищенської громади Рожищенська районна рада намагалась передати цей майновий комплекс у власність громади міста Рожище, тоді б новостворена Рожищенська громада перейняла у спадок це майно. Однак депутати міської ради відмовились приймати приміщення та землю. Поки не зрозуміло, хто буде його власником.

Читайте також: Копачівська громада, Рожище чи Луцький район: хто отримає двоповерхове приміщення, котельню та сад

Як розповіла Район.Рожище головна лікарка Рожищенського центру первинної медико-санітарної допомоги Леся Басалик, новий медзаклад задовольнятиме увесь спектр послуг, які може надавати амбулаторія. Там розміщуватимуться шестеро сімейних лікарів, працюватиме кабінет щеплень, кабінет амбулаторного лікування, лабораторія, ізолятор, процедурний кабінет, ресепшн, санвузли для пацієнтів та персоналу. Також буде автомобіль з водієм та фельдшером, які будуть обслуговувати виклики. 

Леся Басалик каже, що новий медзаклад задовольнятиме увесь спектр послуг, які може надавати амбулаторія.
Леся Басалик каже, що новий медзаклад задовольнятиме увесь спектр послуг, які може надавати амбулаторія.

У новій амбулаторії можна бути здати усі необхідні аналізи та отримати широкий спектр послуг щодо лікування.

«Сімейний лікар може вести усі терапевтичні, усі дитячі хвороби, усі інфекції без вузьких спеціалістів. Післяопераційні хворі також не відвідують вузьких спеціалістів, саме сімейні лікарі їх виходжують», – пояснює Леся Басилик.

Лікарка каже, що не розуміє рішення місцевих депутатів, які не захотіли прийняти приміщення у власність міста.

«Вони мотивують це тим, що місто фінансово неспроможне утримувати це приміщення. На мою думку, так категорично не можна дивитись на проблему. Є якісь грантові програми, які можна писати і вигравати. Я не думаю, що майбутня Рожищенська ОТГ буде безперспективною і без фінансових можливостей. Депутати мали б дбати про своїх громадян та їх здоров’я», – каже медичка.

Посадовиця пояснює, що нині «первинка» орендує кабінети у Рожищенської центральної районної лікарні. Приміщення має багато недоліків, одним із яких є неможливість розподілити потік здорових і хворих людей.

Леся Басалик каже, що власник такого приміщення та земельної ділянки обов’язково знайдеться. Тоді «первинка» орендуватиме це приміщення у нового власника. 

«Питання в тому, яку ціну оренди запросить власник. Він буде мати на те повне право. Якби власником була Рожищенська громада, вона могла б виставляти не надто високу ціну оренди, адже у медзакладі будуть приймати людей саме з Рожищенської громади. Якщо не буде фінансових можливостей орендувати приміщення у нового власника, я не знаю, яка перспектива чекає на нову амбулаторію», – розповідає Леся Басалик.


Рожищенський міський голова В’ячеслав Поліщук зауважує, що на об’єкті залишається невирішеною проблема другого поверху та даху цього приміщення, також є питання щодо благоустрою території. Основною причиною рішення не приймати у власність об’єкт управлінець називає неспроможність нової громади утримувати це майно.

«Рожищенська міська рада забирає об’єкт комунальної власності – центральна районна лікарня. Два об’єкти утримувати – то трохи для нашої громади буде напряжно по тому бюджету, який орієнтовно аналізуємо з депутатами. То трохи буде тяжко – на одну ОТГ тримати два таких об’єкти», – каже міський голова.

Він розповів, що депутати виїжджали на об’єкт та оглядали його.

«Що у пріоритеті вибрати – 12 тисяч квадратних метрів лікарні, яка пристосована для надання медичних послуг, чи вибрати приміщення, яке на відшибі нашої майбутньої ОТГ, до якого ні доїзду, ні тротуарів немає. Навіть тротуарів адекватних немає на вулиці Мазепи, щоб людина мала можливість пішки дійти туди», – переконаний міський голова.

На майже завершеному об’єкті нещодавно побувала координаторка субпроєкту Світового банку у Волинській області Оксана Гичук. Вона проінспектувала хід робіт та поспілкувалася з представниками міста та району – Рожищенським міським головою В’ячеславом Поліщуком, головою Рожищенської райдержадміністрації Сергієм Шкодою, медиками та депутатами.

Жінка зауважує, що роботи виконують за графіком, поки що підрядник повністю вкладається у терміни. До кінця жовтня будівельники гарантують завершити роботи.

«У кінці жовтня можна буде презентувати та відкривати амбулаторію. Однак офіційно ввести її в експлуатацію можливо буде через місяців два, оскільки процес отримання сертифікату від ДАБІ триває не менше, ніж шість-вісім тижнів», – пояснює координаторка.

Зустріч із представницею Світового банку
Зустріч із представницею Світового банку

Оксана Гичук зазначає, що вартість ремонтних робіт на об’єкті становить 4,7 мільйона гривень. Усі ці гроші – позика Світового банку Уряду України. Ще 10% співфінансування виділила місцева влада, їх витратили на потреби, не пов’язані з ремонтними роботами. У межах фінансування від Світового банку закупили також офісне та медичне обладнання.

Ситуацію, яка виникла з передачею приміщення у власність громади, жінка називає абсурдною. У її практиці – це перший такий випадок.

«У нас на Волині є 32 об’єкти. Такий прецедент, що після утворення громади міська громада не бере у власність об’єкт, виник уперше. Подібних ситуацій не виникало на жодному з 32 об’єктів. Це безпрецедентна ситуація», – дивується жінка.

Вона пояснює, що такий об’єкт не може бути нічийним. Його візьме на баланс якщо не Рожищенська громада, то Луцький район. Ймовірно, що це відбудеться після місцевих виборів.

«Є варіант, що новий склад ради таки прийме це приміщення. Якщо ж ні, то Луцький район», – каже жінка.



Приміщення котельні
Приміщення котельні



Ірина ВОРОТНА

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024