З аукціону продадуть ексклюзивні шматки видобутого на Волині бурштину

14 Жовтня 2020, 15:29
1943

Комунальне підприємство «Волиньприродресурс» презентувало виставку сонячного каміння, видобутого на Волині. Його планують продати з молотка. 

Аукціон волинського бурштину відбудеться у п'ятницю, 16 жовтня, о 13:00  у відкритому режимі. Про це повідомляють у пресслужбі Рівненської обласної ради. 

Виконувач обов'язків директора КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк зазначив, що виставили ексклюзивні шматки бурштину, які видобули зусиллями підприємства. Упродовж місяця комунальне підприємство видобуло 1 тонну 84 кілограмів бурштину і має намір продати його з аукціону. 

«Це буде прецедентна подія в історії України. Адже попередньо державні підприємства декларували про те, що видобувають 124 кг бурштину в рік. А ми за місяць маємо більше тонни. Ми хочемо бути серйозними гравцями на світовому ринку сонячного каменю, а в своїй країні довести, що бурштин можна і потрібно  видобувати легально, адже це – доходи в бюджет і робочі місця», – заявив Анатолій Капустюк.

Бурштин на Волині видобувається без шкоди для екології. Попередньо знімають родючий шар землі та видобувають каміння лише екскаваторним методом. Горезвісні помпи не застосовують зовсім.

Наразі «Волиньприродресурс» має договір з ДП «Маневицький держлісгосп» про проведення рекультивації. На місці, де видобувають бурштин, ростиме ліс. Витрати за рекультиваційні роботи бере на себе комунальний «Волиньприродресурс».


На видобування бурштину залучили понад 60 людей. Анатолій Капустюк переконує, що коли буде підготовлений повний пакет документів на роботи на інших ділянках, то робочих рук потрібно буде значно більше.

«Ми маємо бурштин досить високої якості. Ціна залежить від фракції. Скажімо, бурштин-сирець фракції 100-200 грамів може коштувати 2 тисячі доларів, а 50-100 грамів – 1600 доларів. В цілому за видобутий сонячний камінь ми очікуємо отримати понад 1 мільйон доларів», – прогнозує в. о. керівника підприємства.

Анатолій Капустюк каже, що якби бурштин почали видобувати в 2017 році, коли тільки отримали спецдозволи, то громада мала б значно більше доходів, бо тодішня ціна за бурштин фракції 100-200 грамів сягала 8 тисяч доларів. Втім, як відомо, в ті часи підприємству створювали штучні перешкоди через винятково політичні мотиви.

До слова, КП «Волиньприродресурс» нині видобуває не лише бурштин, а й торф.

«На ділянці "Велике багно" видобули 42 тисяч тонн фрезерного торфу. Підприємство співпрацює з Маневицьким торфобрикетним заводом на умовах договорів. Весь брикет, який цьогоріч вироблятиметься на Волині – з торфу, який видобувають на ділянках, де має ліцензії «Волиньприродресурс», – стверджує Анатолій Капустюк.

Читайте також: «Волиньприродресурс» почав видобувати бурштин


 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024