10 історій про харчову промисловість Волині і Рівненщини
Щорічно у третю неділю жовтня відзначають своє професійне свято працівники харчової промисловості. Вона включає в себе понад 40 різноманітних галузей виробництва.
На Волині і Рівненщині є як малі підприємці, які виготовляють крафтовий продукт, так і заводи, що виробляють смачні «візитівки» областей.
Бізнес.Район вітає всіх причетних з професійним святом! З цієї нагоди ми зібрали для читачів десять історій, які присвятили темі харчової промисловості у цьому році.
Світязька підприємиця виготовляє майже 40 сортів екзотичного сиру та мріє про власну сироварню
Підприємиця зі Світязя Лариса Шелуха пропонує скуштувати та придбати натуральні продукти, які не знайдеш у звичайних магазинах та супермаркетах області. Жінка виготовляє крафтові сири, а також цукерки, і реалізовує свою продукцію у крамниці «Авторські сири» на Шацькому ринку. Зараз у продажі підприємиця має 19 видів сиру, а загалом же виготовляє до 40 видів цього продукту.
Як переселенка з Донецька відродила в Луцьку збанкрутіле підприємство
У Донецьку Вікторія Оробейко мала власну прибуткову справу, кілька сотень підлеглих, достаток та друзів. Та коли на Сході України спалахнула війна, у якийсь момент всього цього не стало. Зібравши найнеобхідніше, жінка з родиною вирушила до Луцька. Тут взялася відновлювати збанкрутіле рибне підприємство «Волиньморепродукт», яке вже кілька років не працювало.
Равлики, авторські сири та солодощі: як на Волині творять свій продукт
Купувати у своїх – не лише модний тренд, а й складова здорової політики. Таку ідею розвиває на Волині та Рівненщині координаторка проєктів у співпраці з Генеральним консульством Республіки Польща в Луцьку Ельвіра Яцута. Вона разом з командою за три роки реалізувала два масштабні проєкти «Сприяння впровадженню новітніх технологій переробки молока у Волинській та Рівненській областях шляхом ознайомлення з кращими польськими практиками» та «Використання польського досвіду для підтримки розвитку агротуристичних послуг у Волинській області». За ці роки з'явилися численні історії успіху сироварів.
«У нас навіть духовки вдома нема»: як луцьке подружжя відкрило пончикарню
Володимир Окладний – киянин, який вже кілька років живе у Луцьку. Минулого року він разом з дружиною Вікторією відкрив на головній пішохідній вулиці Луцька яскраву «пончикарню», що швидко стала популярною серед лучан. За іронією, свою «пончичну» справу Володимир Окладний розпочав після служби в патрульній поліції. З лав правоохоронців він пішов через важкий графік роботи та низьку зарплатню. Подумав, що краще було би працювати на себе, і нарешті реалізувати хоча б одну зі своїх численних ідей.
«Наше діло – молоко», – директор Шацького молокозаводу Михайло Поліщук
Шацький молокозавод понад 15 років тримає планку – якісне масло та сири знають і люблять як на Волині, так і далеко за її межами. Продукція Шацького молокозаводу розрахована на широке коло споживачів – від дітей до старших людей. На підприємстві вважають, що їх кінцевий споживач – це кожен, хто хоче вживати смачну натуральну їжу і піклується про своє здоров’я.
Спаржа у Новинах: як на Волині вирощують модний овоч
Завдяки тренду на здорове харчування все частіше на наших столах з'являється спаржа. І якщо в Європі її активно споживають вже багато років, то у нас цей продукт тільки набирає популярності. Цього року він заполонив і волинський сегмент фейсбуку. Такий ріст зацікавлення волинян спаржею легко пояснити. Адже в Устилузькій громаді розкинулися 30 гектарів полів, на яких росте і дозріває цей корисний весняно-літній делікатес. Це – друга за площею плантація спаржі в Україні.
«Люди для всієї лісової галузі – найвища цінність», – начальниця консервного цеху Валентина Романюк
Консервний цех ДП «Ківерцівське лісове господарство» може похизуватися налагодженим виробництвом і широким асортиментом. Березові соки тут є, як кажуть, на будь-який смак: з цукром, різними добавками, як от відвари з сухофруктів чи шипшини. Сік «Бадьорість» уже став легендарним, адже смакував його чи не кожен волинянин. Начальниця цеху Валентина Романюк звикла опікуватися безліччю процесів. Допомагає їй у цьому колосальний досвід – 50 років роботи у галузі.
Фудбренди з Демидівки: як снеки та хрін стали сувенірами
У невеличкому містечку на Рівненщині вже понад 50 років працює завод, на якому за час існування виробляли різні самоколики. Наразі виробництво зосередилося на двох продуктах. Один із них – хрін за сторічним рецептом. Інший – снеки з Америки, які готують зі свинячих шкірок.
Частенько маленькі банки з гострим й корисним, яскравим за кольором і смаком українським хроном з Демидівки їдуть сувенірами за кордон і швидко знаходять там поціновувачів.
Вітаміни з доставкою: як волинські фермери збували органічні овочі в карантин
У період карантину, коли ринки були закриті, очевидною ідеєю для бізнесу мала стати торгівля овочами і фруктами з доставкою. Готовими до такого виклику виявилися одиниці. Луцький магазин «Біо Агро Еко Маркет» набув неабиякої популярності і зміг швидко адаптуватися до нових умов. Власник організував доставку, аби забезпечити всіх охочих еко-продукцією.
Особливість магазину в тому, що майже всі овочі, фрукти та ягоди від волинських фермерів. Їх об’єднали заради однієї мети – реалізувати безпечний для споживання продукт.
Не з рибою, а з людьми: луцька броварня формує нову культуру споживання пива
Пивовар «Luchan brothers’ brewery» Іван Вашкевич кардинально перевертає уявлення про представників цього фаху. Він сам любить пиво і прагне розвивати культуру його споживання у Луцьку. Іван розповів нам, що темним пивом можна запивати шоколадний торт, що пивний живіт – це насправді міф, а кожному сорту хмільного напою потрібний свій келих.